Hlavní obsah

Chorvatsko ukončilo blokádu jednání o vstupu Srbska do EU

Záhřeb/Brusel

Chorvatsko už nadále nebude blokovat otevření dalších kapitol v přístupových rozhovorech o budoucím členství Srbska v Evropské unii. O rozhodnutí diplomatů ve čtvrtek informovala agentura APA. Záhřeb další jednání vetoval začátkem dubna kvůli sporu o srbský zákon týkající se stíhání válečných zločinců, jeho výhrady se ale nyní podařilo rozptýlit.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Článek

Dvě nové kapitoly přístupových jednání týkající se justičního systému a základních práv (kapitola číslo 23) a svobody a bezpečnosti (kapitola číslo 24) se původně měly otevřít v dubnu, kvůli nesouhlasu Chorvatska se tak ale nestalo.

Chorvati, kteří do EU vstoupili v roce 2013, už dříve podmínili otevření těchto kapitol změnou srbského zákona o válečných zločinech. Ten Bělehradu umožňuje stíhat osoby podezřelé z válečných zločinů spáchaných i mimo srbské území. Dotknout se tak může i chorvatských občanů, kteří podle Bělehradu spáchali během války v letech 1991 až 1995 zločiny na srbském obyvatelstvu na východě Chorvatska.

Ačkoli Srbsko zákon nezměnilo, souhlasili zástupci Chorvatska během jednání s kompromisem, který slibuje zahrnout jejich postoj do společného vyjednávacího mandátu EU. V něm se mimo jiné hovoří o tom, že při řešení případů válečných zločinů musí Srbsko brát v potaz regionální spolupráci a nesmí se chovat diskriminačně, uvedl server EUObserver.

Srbská ministryně pro evropskou integraci Jadranka Joksimovičová nyní předpokládá, že jednání o dalších kapitolách přístupových rozhovorů by se mohlo otevřít 23. nebo 24. června.

Související téma:

Foto: , Novinky

EU zahájila rozhovory se Srbskem koncem loňského roku, kdy byly otevřeny první dvě kapitoly, které se týkají finanční kontroly a normalizace vztahů s Kosovem. Srbský premiér Aleksandar Vučić opakovaně řekl, že doufá v uzavření jednání do konce roku 2018, termín je ale nejistý.

Reklama

Související články

Chorvatsko zakázalo Srbům vjezd na své území

Chorvatští policisté zakázali srbským občanům a vozidlům se srbskou registrační značkou překročení hranic svého území, uvedla chorvatská policie ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám