Hlavní obsah

Chorvatsko chtělo zdiskreditovat svědky proti generálům, mezi nimi i Čechy, píše list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V procesu s chorvatskými generály u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se chorvatské tajné služby pokoušely zdiskreditovat svědky obžaloby včetně českých. Agentura APA to uvedla s odkazem na bělehradský deník Informer, který měl podle svého tvrzení možnost nahlédnout do rozkazu chorvatské protišpionážní služby POA.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Chorvatský generál Ante Gotovina u soudu v Haagu

Článek

Podle listu byli pracovníci POA v roce 2006 pověřeni shromažďováním kompromitujících informací o 115 lidech předvolaných obžalobou, aby svědčili v procesu vedeném proti generálům Antemu Gotovinovi, Mladenu Markačovi a Ivanu Čermakovi.

Trojice byla obžalována ze zločinů spáchaných během válečného konfliktu v Chorvatsku v první polovině devadesátých let minulého století. Čermaka tribunál v roce 2011 osvobodil pro nedostatek důkazů, Gotovinu ale odsoudil ke 24 letům vězení a Markače k 18 letům. Nicméně oba loni odvolací soud také osvobodil.

Protišpionážní služba se měla podle rozkazu citovaného srbským deníkem při plnění zadaného úkolu zaměřit především na protiústavní a nezákonné aktivity svědků. Stranou pozornosti ale neměly zůstat ani psychosociální a zdravotní problémy a jiné zvláštnosti, které by mohly podkopat hodnověrnost svědků.

Informace o rozkazu nejsou

Na seznamu byla podle Informeru jména 30 Srbů, z nichž někteří žijí v Srbsku. Mezi sledovanými svědky ale byli podle téhož zdroje i Češi, Chorvaté, Američané, Nizozemci a občané dalších států.

Srbské úřady podle agentury APA ale žádné informace o existenci takového rozkazu chorvatských tajných služeb nemají. Vicepremiér Rasim Ljajić, pověřený spoluprací s haagským tribunálem, uvedl, že pokud by takový dokument skutečně existoval, pak by nejprve požadoval na hlavním žalobci tribunálu Sergi Brammertzovi, aby prověřil jeho pravost. Pokud by se pravost prokázala, byl by to důvod k revizi procesu.

Osvobozující rozsudek vyvolal jásot v Chorvatsku a silné protesty v Srbsku. Podiv nad verdiktem ale vyjádřili představitelé jiných zemí a význační právníci. Dokonce i Bramertz prý řekl, že by podpořil nové otevření kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám