Hlavní obsah

Chceme do pravého Německa. Uprchlíci odmítají menší německá města

Chceme žít ve „správném” Německu. S těmito slovy běženci opouštějí menší města, která jim nabízejí ubytování i práci, a odcházejí do velkoměst. Ta přitom nápor uprchlíků nezvládají. Příkladem je městečko Hettstedt v Sasku-Anhaltsku se 14 500 obyvateli, napsal v pátek server Süddeutsche Zeitung.

Foto: www.hettstedt.de

Pohled na městečko Hettstedt

Článek

Z několika stovek běženců, kteří vloni do Hettstedtu dorazili, se v městečku usadil pouze jediný. Starosta Danny Kavalier by se usazení cizinců nejenže nebránil, ale usazení migrantů by přivítal, napsal list. Městečko se totiž potýká s razantním poklesem počtu obyvatel.

„Po sjednocení se Hettstedt stal středně velkým městem, měl 20 tisíc obyvatel. Dnes jsme na úrovni 14 500 a výhled není nijak optimistický, počet obyvatel má klesnout na 11 tisíc,“ řekl starosta deníku.

V praxi pokles demografické křivky přinese velké problémy. „Musíme se připravit na menší příjmy do městské pokladny a s tím související menší investice, případné zdražení vodného a stočného, uzavření školy a školky,“ vyjmenovává Kavalier negativa.

Běženci by podle jeho názoru byli šancí, jak město znovu postavit na nohy. Podle starosty by migranti neměli ani problém se zaměstnáním, podniky v okolí se delší dobu potýkají s problémy najít zaměstnance v produktivním věku. Průměrný věk v Hettstedtu je totiž 53 let.

Venkov neláká

Romantické městečko s úzkými ulicemi, přehledným náměstím, pravidelným týdenním farmářským trhem, obklopené lesy a poli se ale běžencům nelíbí. Opouštějí ho, jak nejrychleji to jde. „Když sem přijdou z velkoměsta, není pro ně takové malé místo lákavé,“ říká Kavalier.

Foto: www.hettstedt.de

Městečko Hettstedt v Sasku-Anhaltsku

Mnozí uprchlíci se stěhují do měst s tím, že tam žijí jejich příbuzní a známí. „To lze samozřejmě pochopit. Čemu ale nerozumím, je to, když mi říkají: ‚Tady to není to správné Německo. My chceme do pravého Německa,“ říká Kavalier a dodává: „To pravé Německo jsou podle nich staré německé země.“

Hamburk má opačné starosti

Zcela opačné problémy než Kavalier řeší Anselm Sprandel, který má na starosti uprchlíky v přístavním městě Hamburk. Do konce roku se má postarat o 79 tisíc běženců. „To je i pro městský spolkový stát Hamburk příliš,“ řekl.

Město se potýká s nedostatkem kapacit pro ubytování migrantů. „Lidé tak končí v provizoriích, například v prázdných skladech či hobby obchodech. Nelze prostě pro všechny získat standardní ubytování,“ řekl Sprandel. V tuto chvíli lze podle platné legislativy využívat rozmisťování běženců po celém Německu, v praxi to však nefunguje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám