Hlavní obsah

Chávez přijel na festival Benátkách, z Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Kontroverzní venezuelský prezident Hugo Chávez je hlavní postavou dokumentárního filmu, který měl v pondělí premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Chávez dorazil do Benátek také osobně. Přicestoval z Íránu, kde se setkal se svým protějškem Mahmúdem Ahmadínežádem.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Chávez na slavnostním rudém koberci na festivalu v Benátkách

Článek

Film s názvem South of the Border (Jižně od hranice) natočil známý americký režisér Oliver Stone, který před šesti lety představil také snímek Commandante o kubánském vůdci Fidelu Castrovi.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Hugo Chávez s Oliverem Stonem

Chávezův příjezd do Benátek vzbudil značnou pozornost. Jeho společné vystoupení se Stonem následoval mohutný potlesk, ale také pískot. Chávez se choval jako skutečná filmová hvězda, rozdával autogramy, nechal se fotografovat a trpělivě odpovídal na otázky novinářů. Těm řekl, že jeho cílem je čelit útokům amerických sdělovacích prostředků proti jeho osobě a ilustrovat velké změny v Latinské Americe v posledních letech.

Foto: Manuel Silvestri , Reuters

Venezuelský prezident vzbudil značnou pozornost.

Stone o svém filmu v nedávném rozhovoru řekl, že mu šlo o to pochopit, zda je Chávez opravdu tak protiamerický, jak se tvrdí. Natáčením s venezuelským prezidentem strávil mnoho hodin. Hovořil také s vedoucími představiteli Argentiny, Bolívie, Brazílie, Ekvádoru, Kuby a Paraguaye.

V Benátkách byla v souvislosti s Chávezovým příletem přijata mimořádná bezpečnostní opatření. Film se v Benátkách předváděl mimo soutěž a na závěr sklidil velký potlesk publika.

Foto: Miraflores Palace/Handout, Reuters

Hugo Chávez v Teheránu s Mahmúdem Ahmadínežádem

Hugo Chávez, který se začátkem 90. let neúspěšně pokusil zmocnit se vlády vojenským pučem, byl zvolen prezidentem v roce 1998. Vyznačuje se ostrou protiamerickou rétorikou a na domácí scéně směsí vypjatého populismu a autoritářství. Jeho režim zatím funguje díky příjmům z ropy, které má Venezuela bohatá ložiska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám