Hlavní obsah

Chaos před polskými prezidentskými volbami

Právo, pm

Deset dní před prezidentskými volbami naplánovanými na 10. května vládne v Polsku nevídaný politický chaos. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) navzdory pandemii koronaviru, která si v Polsku vyžádala 624 obětí a 12 640 nakažených, trvá na korespondenčním hlasování, které však stále není uzákoněné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Novelu zákona o hlasování poštou už schválil polský Sejm (sněmovna), kde má PiS většinu. Čeká se ale na potvrzení Senátu, který má pod palcem opozice.

Předseda horní komory parlamentu Tomasz Grodzki už oznámil, že většina senátorů vychází z odborných analýz a novelu považuje za protiústavní, a proto ji nepodpoří.

Většina Poláků nevěří vládním číslům

Koronavirus

Grodzki také dodal, že lídr PiS Jaroslav Kaczynski se neustále snaží na svou stranu získat vícero opozičních senátorů. Za schválení novely jim prý „slibuje hory doly”.

Velké problémy způsobené malou stranou

Ačkoli má Kaczynski ve 460členém Sejmu převahu čtyř hlasů, v posledních dnech mu dělá velké starosti lídr malé strany Dohoda Jaroslaw Gowin, jehož seskupení se s 18 poslanci dostalo do parlamentu na volební listině Práva a spravedlnosti.

Prezidentské volby v Polsku mají být za každou cenu

Evropa

Gowin už několikrát uvedl, že korespondenční prezidentské volby jsou v současné kritické situaci pandemie „mimořádně nebezpečné a neměly by se 10. května uskutečnit”. Zatím není jisté, jak budou poslanci této strany volit, Kaczynski mu už však nevěří, a proto lanaří opoziční poslance. Podle portálu Onet.pl jim za to dokonce slibuje i místa ve vládě.

Polsko mění postoj k rouškám. Budou zřejmě povinné

Koronavirus

Navzdory tomu, že novela dosud nebyla schválena, už PiS dala vytisknout přes 30 milionů volebních lístků, které 4. a 5. května plánuje distribuovat do schránek asi 15 milionů polských domácností.

Duda jednoznačným favoritem

V případě, že se korespondenční prezidentské volby uskuteční, jejich jednoznačným favoritem bude současný prezident Andrzej Duda – kandidát strany PiS. I přes zákaz shromažďování jako jediný z 19 kandidátů absolvoval v uplynulých týdnech masivní volební kampaň za velké podpory Polské televize, ale i dalších státních institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám