Hlavní obsah

Čeští Romové jsou podle studie nejdiskriminovanější menšinou v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce diskriminovanou menšinou ve státech EU za poslední rok jsou čeští Romové. Tvrdí to alespoň ve středu zveřejněná studie Agentury Evropské unie pro základní lidská práva (FRA) na základě rozhovorů s 23 000 přistěhovalci a příslušníky etnických menšin. Podle studie bylo v posledních 12 měsících obětí diskriminace 64 procent Romů v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vysoká míra diskriminace Romů panuje podle FRA také v Maďarsku, kde jí bylo podle zjištění agentury vystaveno 62 procent tamního romského etnika, v Polsku (59 procent) a Řecku (55 procent). Mezi Českou republiku a tyto státy se vklínila už jen Malta, kde bylo prý vystaveno diskriminaci 63 procent tamních afrických přistěhovalců.

Celkově byly podle FRA v posledním roce v zemích EU oběťmi diskriminace až dvě třetiny příslušníků etnických menšin. Naprostá většina z nich to ale nenahlásila, protože buď nevěřila, že se tím něco změní, nebo nevěděla, že má právo se proti diskriminaci bránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám