Hlavní obsah

Česko má v obřím dominu v Berlíně Hurvínka

Právo, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Berlín v dnes čeká velká oslava. Přes před dvaceti lety totiž padla Berlínská zeď, která rozdělovala nejen toto město. Před Braniborskou bránou, přesně v místech, kudy vedla Berlínská zeď, stojí symbolické domino.

Článek

Každá země dodala jednu kostku se svým motivem. Jejich pořadí pak bylo vylosováno. Jako druhá, hned za polskou, podepsanou Lechem Walesou, stojí česká kostka s motivem Hurvínka a autogramem Václava Havla.

Tisíce turistů si je fotografují a hledají tu ze svojí země. Kostky jsou obstaveny plotem a pečlivě střeženy, aby domino nespadlo dřív.

Foto: Zdeněk Polák, ČTK

Celý víkend už se nesl ve znamení oslav a v sobotu se na Braniborskou bránu a Říšský sněm usmívalo i sluníčko. Braniborská brána, symbol hlavního města Německa, bude centrem oslav. A to z obou stran, jak od východoberlínské ulice Pod Lipami, tak i od západoberlínské ulice 17. června. Po oba volné dny tu vyrůstala pódia, ze „západoněmecké“ strany stály na „svém místě“ sloupy, znázorňující, kudy vedla berlínská zeď.

„Chcete do východního Berlína? Pak musíte mít vízum,“ pravil voják v uniformě armády bývalé NDR u průchodu Braniborskou bránou a čas jako by se v sekundě vrátil o dvacet let zpátky. „Za dvě eura je vaše,“ vyvedl vás hned z mírného šoku. Víza šla na dračku, vždyť tahle relikvie je suvenýrem stejně cenným jako kousek berlínské zdi.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Symbolika časů minulých byla i v proudu tisíců turistů oběma směry. Z ulice Pod Lipami se do západního Berlína drali lidé v trojstupech, zpět v úzkém pruhu, uhýbajícím v úzkém průchodu zástupu „prchajících“ z reálného socialismu.

Na obou stranách Braniborské brány se v pondělí očekává přes milión lidí, včetně tisíců zahraničních turistů a nejvyšších představitelů mnoha zemí nejen z Evropy. Doslova tlačenice nastala, když si berlínský medvěd, symbol města, přivedl amerického a východoněmeckého vojáka. „Dejte euro, nebo nefoťte,“ křičel do davu vojín z NDR. Američanovi to bylo jedno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám