Hlavní obsah

Česko bude mít možnost spolupracovat s USA na vojenském výzkumu

Právo, Jiří Roškot (Brusel)
Brusel

Česko se bude moci zapojit do projektů vojenského, ale i civilního výzkumu, vývoje a testovacích činností v USA. Umožňuje to rámcová mezivládní dohoda, kterou ve čtvrtek v Bruselu na okraj schůzky NATO podepsali ministři obrany ČR a USA Martin Barták a Robert Gates.

Foto: Tomáš Pirkl, ČTK

Ministři obrany ČR a USA Martin Barták a Robert Gates po podpisu dohody v Bruselu

Článek

„Nemyslím, že už nějaké konkrétní projekty jsou, ale mohou zahrnovat i technologii raketové obrany,“ řekl na Gates otázku Práva. Jeho náměstek Alexander Vershbow potvrdil, že s ČR již existují dvě společná témata v oblasti raketové obrany, jež dohoda umožní rozpracovat.

„Pro naše vědce to znamená nejen jednodušší, ale i vůbec možnou příležitost k projektům z USA, které jsou tam financovány soukromou i veřejnou sférou. Dříve tato možnost nebyla,“ řekl Barták. „Stejně tak to ale znamená, že i kapacity z USA mohou vstoupit na náš trh."

Dohodu, kterou ještě musí schválit parlament, Barták označil za významný posun v součinnosti s USA. „Myslím, že pro vědu a výzkum je to jedna z nejvýznamnějších věcí, která se v uplynulých třech čtyřech letech udála,“ řekl ministr s tím, že řadí ČR mezi méně než deset zemí, které takovou možnost s USA mají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám