Hlavní obsah

České letadlo sjelo v Moskvě z dráhy

– Moskva • Aktualizováno

Letadlo Boeing 737-900 české společnosti Smartwings sjelo v neděli odpoledne z dráhy na moskevském letišti Šeremeťevo. Novinkám to potvrdila mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Foto: Smartwings Group

Ilustrační foto

Článek

K události došlo těsně před odletem stroje na pravidelné lince z Moskvy do Prahy, který měl plánovaný odlet ve 14:10 místního času a přílet v 15:00 SEČ. Podle webových stránek Letiště Praha byl spoj QS1003 zrušen.

„Kapitán letadla byl nucen přerušit vzlet ve fázi rozjezdu z důvodu nesymetrického náběhu tahu motoru na dráze kontaminované sněhem a ledem,“ řekla Novinkám Dufková.

Nikomu z 39 cestujících a sedmi členů posádky se podle ní nic nestalo. „Cestující jsou přesměrováváni na večerní linku z Moskvy do Prahy. Letadlo bylo přetaženo k terminálu na stojánku a bude podrobeno technické prohlídce,” uvedla.

Stroj musel být po sjetí z dráhy technikou odtažen zpět z nezpevněného povrchu na letištní plochu. Kvůli uzavření jedné ze dvou ranvejí bylo zpožděno zhruba 30 dalších letů.

Příčiny nehody se zjišťují. Podle úředně nepotvrzených informací agentury Interfax pilot neudržel letadlo, které se při manévru ocitlo asi 100 metrů nalevo od vzletové dráhy. Zástupkyně moskevského úřadu vyšetřujícího dopravní nehody Larisa Markovecová zase agentuře TASS řekla, že podle prvních poznatků nehodu mohla způsobit chyba pilota nebo nekvalitní práce letištního personálu při úklidu ranveje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám