Hlavní obsah

Česká delegace kvůli zdržování na letišti v Moskvě nestihla předat medaile veteránům

– Moskva/Praha

Česká delegace v čele s místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem ve čtvrtek nestihla v ruském Uljanovsku předat pamětní medaile tamním válečným veteránům. Pracovníci moskevského letiště Šeremeťjevo delegacei několik hodin bránili českému speciálu v odletu. Rusové to později označili na nešťastné nedorozumění.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Vůz ruské policie před moskevským letištěm Šeremetěvo

Článek

Česká delegace vedená Gazdíkem, ve které jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, nakonec v Uljanovsku stihla jen odhalit pomník československým legionářům a poklonit se i památce sovětských vojáků padlých ve druhé světové válce.

"Alespoň symbolicky jsme předali vedení města jednu pamětní medaili určenou veteránům," řekl Gazdík. V pátek delegace odhalí legionářské památníky v povolžské Penze a v Syzrani.

Na letišti čekali pět hodin

Do řešení incidentu se zdržováním na letišti se zapojila mimo jiné Poslanecká sněmovna, české velvyslanectví v Moskvě a ministerstvo zahraničí ČR, vyrozuměn o události byl také prezident Miloš Zeman.

"Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole," uvedl Gazdík. Poté podle něj pracovníci letiště odmítli delegaci pustit zpět do letadla a její členové museli na letišti čekat zhruba pět hodin.

"Podle informací, které jsem získal od (českého) ministerstva zahraničí, došlo k přerušení cesty české delegace z administrativních důvodů, které se podařilo v součinnosti s ruskou stranou úspěšně odstranit," uvedl v prohlášení premiér Bohuslav Sobotka.

Gazdík ještě během čekání na letišti řekl, že v Moskvě bylo mezipřistání, aby na palubu letadla mohli nastoupit zástupci české ambasády v ruské metropoli. "Jediným sděleným oficiálním důvodem je to, že je nás více, než nás přiletělo. Lidé (z české ambasády) ale prošli bezpečnostní i pasovou kontrolou," dodal Gazdík. Události na letišti považuje za vážný incident, který by zasluhoval ostrou diplomatickou nótu ruské straně.

Rusy znepokojuje možnost odstranění Koněvova památníku

České ministerstvo zahraničí ale později přístup ruské strany k řešení situace ocenilo. "S ruskou stranou jsme nadále v kontaktu s cílem podrobně analyzovat nastalou situaci a zabránit obdobným nedorozuměním v budoucnu," uvedl úřad české diplomacie.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček řekl, že neví o žádném problému v česko-ruských vztazích, který by s dnešním zadržováním letu souvisel.

Ve středu, v předvečer incidentu, se v Moskvě konalo zasedání mezivládní česko-ruské komise pro válečné hroby. Ruská média dnes v této souvislosti zveřejnila prohlášení vedoucího ruské delegace Vladimira Popova o tom, že ruská strana je znepokojena možností odstranění památníku sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Sochu, jejíž část před rokem neznámý pachatel natřel růžovou barvou, mnozí vnímají nejednoznačně vzhledem ke kontroverzní minulosti sovětského vojevůdce.

Maršál Koněv se na konci druhé světové války podílel na osvobození Prahy, v roce 1956 ale vedl krvavý útok sovětských vojsk proti maďarskému povstání. Působil v Berlíně v době budování zdi rozdělující město a v roce 1968 měl podíl na sovětské invazi do Československa.

Předseda české části mezivládní komise Eduard Stehlík ve čtvrtek potvrdil, že ruská strana ve středu na sporný osud Koněvova památníku upozornila. "Sdělili jsme ruské straně, že to není téma pro jednání komise, která se zabývá válečnými hroby, nikoli památníky," prohlásil Stehlík a dodal, že česká strana vzala ruské obavy na vědomí a bude o nich v Praze informovat.

Plukovník Stehlík rozhodně popřel, že by incident s Gazdíkovou delegací na moskevském letišti mohl se spory kolem Koněvova pomníku souviset. "Středeční jednání s ruskou stranou bylo veskrze korektní, tak pozitivní jednání jsme za poslední roky nezažili," konstatoval Stehlík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám