Hlavní obsah

Češi v SRN obchodují s drogami, na Turky nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Organizovaná zločinnost v Německu loni nabrala na síle. Spolkový kriminální úřad oznámil, že počet nových případů se poprvé za čtyři roky zvýšil. Do statistiky cizinců, kteří se na kriminalitě podílejí, se také poprvé dostali Češi.

Foto: Novinky
Článek

Největší podíl na organizované zločinnosti mají Němci s 41 procenty, pětinu v této skupině ale tvoří cizinci s německým pasem. Následují Turci s 8,8 procenty, Italové (4,4 procenta) a Poláci (4,3 procenta). Čechů se loni zapojilo do německé organizované kriminality 185, což tvoří 1,7 procenta.

Organizovaná zločinnost spáchaná v Německu
NárodPodíl na zločinech (v %)
Němci41
Turci8,8
Poláci4,3
Češi1,7

"Čeští a nizozemští podezřelí se poprvé zařadili do statistiky nejčastěji zastoupených národností. Důvodem však není nárůst počtu zúčastněných z obou zemí, spíše snížení počtu jiných podezřelých s cizím občanstvím," uvádí zpráva.

"U Čechů podezřelých z účasti na organizované kriminalitě šlo hlavně o majetkové trestné činy a obchod s drogami," řekla ve středu mluvčí Spolkového kriminálního úřadu.

Sféry zločinnosti jednotlivých národnostních skupin jsou poměrně vyhraněné. Zatímco turecké bandy se podílejí především na pašování drog, Poláci například byli zapojeni hlavně do majetkové zločinnosti - krádeží aut, daňových a celních deliktů, především pašování levných cigaret do Německa. Italské bandy jsou zase zaměřeny na pašování kokainu z Nizozemska, zatímco Rusové se soustřeďují na praní špinavých peněz a nucenou prostituci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám