Hlavní obsah

Češi obvinění v Řecku dostali podmínečný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Trest 30 měsíců vězení s odkladem na tři roky uložil v pondělí soud v Řecku dvěma českým občanům obviněným původně ze špionáže. Uvedla to Česká televize. Češi špionáž, z níž byli obviněni, popírali a proti rozsudku se odvolali.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dvojice Čechů Ivan Buchta (vlevo) a Martin Pezlar před odletem do Řecka

Článek

Martin Pezlar a Ivan Buchta podle řeckých úřadů jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali pro novou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Oba muži ale tvrdí, že v Řecku trávili dovolenou a fotografovali výhradně jako turisté.

Podle televizního zpravodaje v Mytilini na ostrově Lesbos zvolil soud ještě tvrdší trest, než jaký navrhovala státní zástupkyně. Ta překvalifikovala obvinění ze špionáže na přečin nedovoleného fotografování, za což jim hrozil podmínečný trest jeden až dva roky.

Jsou volní

Češi jsou nyní už volní, byly jim vráceny pasy a kauce ve výši 5000 eur (132 000 Kč), kterou museli složit v lednu 2013, kdy byli po čtyřech měsících propuštěni z vazby.

Dvojice byla v Řecku zadržena v září 2012 na ostrově Limnos. Tehdy se v médiích hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest vězení.

V zájmu jejich propuštění se angažovala česká diplomacie a další představitelé státu, vznikla i petice, kterou podepsalo 21 tisíc lidí. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, v níž strávili čtyři měsíce. Do vlasti se vrátili v lednu 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám