Hlavní obsah

Češi nemají pravdu, v konině fenylbutazon nebyl, tvrdí hlavní polský veterinář

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Hlavní polský veterinář Janusz Zwiazek nevěří, že by se v koňském mase z Polska určeném pro spotřebu a prodávaném v Moravské Ostravě nacházel rakovinotvorný fenylbutazon, který se používá při léčbě kloubních onemocnění. Požaduje předložení jasných důkazů.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Řezník zpracovává koninu

Článek

"Jde o neoprávněné obvinění ze strany českých veterinárních inspektorů," řekl ve středu Zwiazek, který reagoval na úterní prohlášení mluvčího Státní veterinární inspekce Josefa Dubna, že se v mase nacházelo toto antiflogistikum. [celá zpráva]

"Je to jen pokračování skandálu s polským koňským masem, které v tomto případě obsahuje v EU zakázaný prostředek," uvedl polský deník Fakt. Tento lék má vedlejší účinky, může poškozovat kostní dřen, vést ke vzniku leukémie a k poškození ledvin, upozornil deník. Může vyvolat i vznik žaludečních vředů a vést k selhání ledvin

Podle něj česká Státní veterinární zpráva našla 10,5 mikrogramu fenylbutazonu v kilogramu masa. To je ovšem dávka, které lidské zdraví neohrožuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám