Hlavní obsah

Češi ignorují dění v EU, Britové ještě více

BRUSEL

Většina občanů Evropské unie včetně Čechů, neví, kolik má Unie členů. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometru, který byl v úterý zveřejněn v Bruselu. Podle něj také Čechy nejméně zajímá, co se děje v zemích sousedících s EU.

Článek

Nejpřesnější znalosti o počtu členů Unie mají Kypřané - 58 procent z nich ví, že nynější EU má 25 členů. Za Kypřany následují Slovinci (51 procent) a Lucemburčané (50 procent). Ve všech ostatních zemích je počet správných odpovědí v menšině.

V ČR odpovědělo správně 30 procent dotázaných, 44 procent si myslelo, že členů je méně a čtyři procenta více než 25. Asi pětina Čechů přiznala, že neví. Přesto jsou Češi ještě nad průměrem EU s 23 procenty správných odpovědí. Úplně nejhorší skóre zaznamenali Britové (osm procent) a Finové, Nizozemci a Němci (po 15 procentech).

Malý zájem o dění mimo EU

Podle průzkumu jen těsná většina 51 procent občanů EU má zájem o to, co se děje v zemích sousedících s Unií, kam patří vedle zemí bývalého Sovětského svazu i státy na Blízkém východě a v severní Africe. Naopak celých 47 procent to zajímá málo nebo vůbec.

Nejlhostejnější jsou Češi - dění v těchto oblastech nezajímá 69 procent respondentů. Podobně je na tom i Portugalsko, Polsko, Lotyšsko a Slovensko (po 64 procentech).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám