Hlavní obsah

Černobyl se superkrytem čeká na hosty

Právo, Alexandra Malachovská

Sto let by měl vydržet nový ochranný kryt nad havarovaným reaktorem černobylské jaderné elektrárny, jehož exploze v roce 1986 vyděsila svět. Kyjev v minulých dnech oficiálně převzal obří konstrukci ve tvaru oblouku postavenou díky mezinárodní pomoci. Její výstavba trvala přes dvacet let a odpovědnost za provoz je nyní na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový kryt pro ČernobylVideo: AP

 
Článek

Než francouzská firma Novarka zahájila stavbu, tvořila prý plocha trhlin v původním krytu postaveném narychlo po havárii nad zničeným čtvrtým blokem elektrárny zhruba tisíc metrů čtverečních.

Stavební práce začaly po dlouhodobé přípravě v roce 2008 a na financování se po­dílelo přes 45 zemí. Jedním z hlavních sponzorů byla Evropská unie (EU). Od roku 1991 věnovala téměř miliardu eur (25,6 mld. korun).

Prezident slíbil turistický magnet

Při oficiální ceremonii od­halování Nového bezpečného krytu (New Safe Confinement), jak je objekt pojmenován, uk­rajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že podepsal výnos o proměně Černobylu v „otevřenou zónu“.

Zájemcům o adrenalinové zážitky tak fakticky zpřístupnil oblast, která se v posledních letech stala populární destinací, ačkoli přes 30 let ji označovali jako „zakázané pásmo“. Po explozi úřady z 30kilometrové zamořené oblasti v okolí elektrárny evakuovaly přes sto tisíc lidí.

„Musíme ukázat Černobyl světu: vědcům, ekologům, historikům, turistům, aby volně navštěvovali zakázané pásmo. Vytvoříme nový zelený koridor pro turisty,“ řekl Zelenskyj. Už záhy se podle něho zakázané pásmo promění ve „vědecký a turistický magnet“.

Konstrukce za miliony eur
Nová konstrukce přišla na 1,5 mld. eur (38,4 mld. korun)
Evropská banka pro obnovu a rozvoj věnovala asi 700 mil. eur (17,9 mld. korun)
EU přispěla na samotný kryt částkou 431 mil. eur (11 mld. korun)
Jde o jednu z největších mobilních kovových konstrukcí na světě
Délka činí 162 metrů, šířka 257 metrů, výška 108 metrů, váha 31 tisíc tun

Zelenskyj přiznal, že v současné době je oblast kolem Černobylu „symbolem korupce“. Bezpečnostní struktury podle něj vymáhají od turistů úplatky. „To zastavíme,“ slíbil. Svým výnosem zároveň povolil zemím Evropské unie a NATO pořádat v zakázaném pásmu „výcvikové a vzdělávací aktivity v zájmu prevence a likvidace havárií“.

Exkurze do „zakázaného pásma“ se přitom pořádají mnoho let. Návštěvníci si

mohou prohlédnout elektrárnu, města Pripjať i Černobyl. Loni byly zpřístupněny i některé vnitřní prostory třetího bloku. Ačkoli celá oblast byla dosud formálně nedostupná, zájemci se tam dostávali buď nelegálně, nebo po složitém vyjednávání s úřady, ale i s cestovkami.

Film jako reklama

Skutečný turistický boom přitom vypukl po odvysílá­ní britsko-amerického seriálu Černobyl, jehož pět dílů uvedla letos v květnu televize HBO a který se dostal na špičku sledovanosti. Na Ukrajině jej ukázala televize 1 1, jež patří oligarchovi Ihoru Kolomojskému a s níž aktivně spolupracoval Zelenskyj, než byl zvolen prezidentem.

Cestovní kanceláře přiznávají, že vlna zájemců rychle roste a podnikaví průvodci již nabízejí výlety na míru podle fil­mových dějů. K mání jsou už i suvenýry včetně magnetů, hrnků či triček se symboly Černobylu.

„Seriál přiměl diváky pocítit hrůzu katastrofy. Nyní se zajímají, jak to bylo ve skutečnosti,“ citovala televize TSN majitele cestovní kanceláře Jaro­slava. Mezi nejpopulárnější ob­jekty patří prý základna hasičů ve městě Pripjať, mezitím vyrabovaná a nyní prázdná. Zloději prý ukradli i radioaktivní uniformy hasičů ze sklepa místní nemocnice.

Reklama

Související články

Seriál Černobyl strhl nejen milovníky napětí

Nevídané pozornosti se znovu těší ukrajinský Černobyl. Jeho děsivý příběh evokuje pětidílná série z produkce americké HBO a britské Sky, jež mapuje nejhorší...

Výběr článků

Načítám