Hlavní obsah

Celá Malta pátrá po tyranovi, který mučil a pohřbil psa zaživa

Novinky, Jakub Kynčl

Ochránce zvířat, ale i obyčejné obyvatele středomořské Malty spojuje v posledním týdnu jeden a tentýž cíl. Najít pachatele hrůzného činu, který si jen zázrakem nevyžádal život psí kříženky, kterou záchranáři pojmenovali Star. Neznámý pachatel fence svázal končetiny, zakopal ji do země tak, že jí ven koukala jen tlama, a vystřílel jí do hlavy 40 broků. Pes zázračně přežil, následky si však asi ponese už celý život.

Článek

Nález těžce zraněného psa pohřbeného zaživa vyvolal diskuzi o nutnosti zpřísnění zákonů na ochranu zvířat. Star byla nalezena nedaleko města Birzebbuga ochránci zvířat, kteří vyšetřovali jiný případ, který neměl s touto fenkou žádnou spojitost. Poté, co slyšeli nářek pod dřevěnou deskou přikrytou kmenem stromu jako těžítkem, naskytl se jim strašný pohled na psí tlamu pohřbenou v zemi.

To nejhorší mělo ale teprve přijít. Když se jim podařilo vykopat psa ze země, zjistili, že měl všechny čtyři končetiny svázané dohromady a že byl opakovaně střelen do hlavy brokovnicí. Chirurgové odstranili z lebky nebohé fenky během bleskové nouzové operace celkem 40 broků a k údivu mnohých - psice přežila.

Případ vyvolal na Maltě obrovské pozdvižení. V zemi je maximálním trestem za týrání zvířat jeden rok vězení či pokuta 46 500 euro, bez ohledu na to, jak rozsáhlý a brutální čin byl. Chystaná změna v legislativě má zvýšit maximální pokutu na 50 000 euro, vyšší trest odnětí svobody však nabídnout nemá. Milovníci zvířat tak plánují v hlavním městě Valetta v příštím týdnu vyjádřit svůj nesouhlas se stávajícím zákonodárstvím.

Lidé nabízejí za chycení pachatele odměnu

Na sociální síti Facebook se již objevila skupina, která se nechutnému případu týrání Star věnuje, a její členové doufají v rychlé chycení pachatele. V pátek dopoledne již měla skupina přes 10 400 členů. Lidé již pořádají sbírky, aby se podařilo pokrýt účty za veterinární péči, která byla Star poskytnuta.

Případ brutálně týrané fenky oslovil obrovské množství lidí. Místní zlatnictví nabídla voucher ve výši 250 euro pro toho, kdo pomůže zvrácené individuum chytit. Z Kanady již fence do útulku připutovala personalizovaná dečka, stejně tak jako dopis sounáležitosti od amsterdamských hasičů. Na Star nyní v útulku čeká již 20 potenciálních nových majitelů, avšak podle vedení útulku je fenka zatím ještě příliš vystrašená na to, aby si ji mohli noví majitelé převzít. Doufají, že se však situace během následujících týdnů zlepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám