Hlavní obsah

Čech strhl v Rakousku lavinu, která zasypala hotel

Salcburk

V hojně navštěvovaném lyžařském středisku Obertauern v Rakousku způsobil v pondělí český snowboardista pád laviny, která zasypala část hotelu, ale lidem neublížila. Případ vyšetřuje policie, informovala rakouská média.

Foto: Michael Fokt

Ilustrační foto

Článek

Český snowboardista a učitel lyžování jízdou mimo sjezdovku zapříčinil pád prachové laviny, která zasypala zadní část horského hotelu až do výše tří metrů. Nikdo nebyl zraněn. Policie však po skončení vyšetřování případ dvaatřicetiletého Čecha předá prokuratuře kvůli podezření z trestného činu obecného ohrožení, neboť příkrý svah nad hotelem byl již několik dnů uzavřen.

Lavina měla podle rakouských médií 300 metrů na šířku a výšku až tři metry. Policie stále zjišťuje rozsah škod. V oblasti již několik dní platí pátý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí.

Na většině horského území Rakouska platí druhý nejvyšší lavinový stupeň nebezpečí, tedy čtvrtý. Ve spolkové zemi Vorarlbersko je riziko dokonce na nejvyšší úrovni. V noci na úterý i přes den bude pravděpodobně dále sněžit a vanout prudký vítr. Ve středu má přijít náhlé oteplení, které i ve vyšších polohách dostane teploty nad bod mrazu. Nadále bude proto hrozit spontánní spuštění lavin.

Přívaly nového sněhu v rakouské spolkové zemi Salcbursko dosud podle místních úřadů způsobily smrt tří lidí a zranění dalších 18 osob.

Přibývá uzavírek  silnic

Kolem 17:00 byl uzavřen úsek dálnice A10 od hranic mezi Salcburskem a Korutany až po Flachau. Uzavírka kvůli zvyšujícímu se počtu uvízlých kamiónů potrvá několik hodin. Mimo provoz zůstaly i železniční úseky mezi Gollingem-Abtenau a Werfenem, Saalfeldenem a Svatým Johannem v Tyrolsku a rovněž Stainachem-Irdningem a Bischofshofenem.

Již od pondělního rána se nedá autem dostat do obcí Obertauern, Unken, Lofer, Svatý Martin, Weissbach a Rauris. Kolem 18:00 se kvůli dalším uzavírkám přidaly k tomuto výčtu ještě obce Tweng, Grossarl a Hüttschlag. V historickém hostinci Krimmler Tauernhaus uvízlo pět lidí. Na 150 domácností se ocitlo bez dodávek elektrické energie.

Na boji s masami sněhu se momentálně podílí kolem 300 rakouských vojáků, 520 dobrovolných hasičů a i 21 vodních záchranářů. Pomáhají zejména s odklízením sněhu ze střech domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám