Hlavní obsah

Čech, který kradl v Kňažkově vile, má jít na tři roky do vězení

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Okresní soud v Bratislavě v pátek odsoudil Čecha Pavla Novotného na tři roky vězení za krádež ve vile herce a bývalého politika Milana Kňažka. Kňažkovi, který lupiče postřelil, se zdála výše trestu příliš nízká a dal to u soudu najevo. Rozsudek ještě není pravomocný, Novotný se může odvolat. A obhajoba i prokurátor si lhůtu na odvolání ponechali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Kňažko

Článek

K incidentu došlo letos v lednu. Kňažko v noci přistihl muže ve svém domě, když ho vzbudil podezřelý hluk, a zloděje postřelil legálně drženou pistolí. Poraněný muž stihl z vily uprchnout, ale policisté ho dopadli na zahradě Kňažkova domu v prestižní bratislavské čtvrti nedaleko památníku Slavín. V bratislavské nemocnici se poté podrobil několikahodinové operaci. [celá zpráva]

Lupič se pokusil odcizit 200 tisíc českých korun, desetitisíce maďarských forintů, hodinky a šperky. Kromě krádeže byl Čech obžalován i z porušování domovní svobody a z poškození cizí věci.

Novotný pochází ze Strakonic, je podle serveru tvnoviny.sk recidivista a policie po něm pátrala osm let. Bydlel delší dobu na Slovensku.

Přípustná sebeobrana

Podle expertů nebylo protiprávní, když Kňažko použil zbraň při ochraně sebe a svého majetku v nutné obraně. „V tomto případě je použití zbraně na ochranu života, zdraví či majetku v souladu se zákonem,“ potvrdil právník Jaroslav Ivor.

Milan Kňažko je herec i bývalý politik. V roce 1989 vrátil titul zasloužilý umělec na znamení nesouhlasu s politikou komunistického režimu. V listopadu 1989 se pak stal tribunem bratislavských shromáždění.

Následně působil jako první ministr zahraničí Slovenské republiky po rozdělení federace. Později zastával post ministra kultury. Neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta Slovenské republiky a na post primátora Bratislavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám