Hlavní obsah

Čečenský prezident má mít seznam emigrantů, které čeká smrt

Novinky, rei
VÍDEŇ

Trojice humanitárních organizací v pátek vyzvala rakouské úřady k rychlému vyšetření okolností vraždy Umara Israjlova, čečenského imigranta ve Vídni, který kritizoval vládnoucí garnituru ve své vlasti. Israjlov tvrdil, že režim čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova dal sestavit seznam emigrantů, kteří mají zemřít. Uvedla to agentura DPA.

Článek

Organizace Human Rights Watch, Amnesty International a Memorial Human Rights Centre ve společném prohlášení vyjádřily znepokojení nad úterním zastřelením 27letého Israjlova. Mladík podle svého otce od prosince neúspěšně žádal o policejní ochranu poté, co se dozvěděl, že je jedním z asi padesáti v Rakousku žijících čečenských exulantů uvedených na seznamu smrti.

„Rakouská vláda by měla rychle jednat a pohnat před spravedlnost ty, kteří jsou odpovědní za zabití čečenského muže, který tvrdil, že ho mučil Ramzan Kadyrov, nynější čečenský prezident,“ uvedly humnitární organizace v komuniké.

Umar Israjlov byl čečenský povstalec, kterého v roce 2003 zajala Kadyrova jednotka a údajně ho mučila. V následující rok se mu podařilo ze země uprchnout. Kadyrova pak zažaloval v Moskvě a ve Štrasburku.

Loni v červnu ho podle jeho otce kontaktoval muž a snažil se ho přemluvit k návratu do vlasti. „Řekl mu, že v Kadyrově rezidenci viděl seznam se jmény 300 Čečenců, kteří musí zemřít, asi padesátka z nich byla v Rakousku,“ řekl Ali Israjlov. O Israjlovo vydání se marně pokoušelo i Rusko, a to na základě obvinění z terorismu.

Israjlova zastřelili v úterý v jeho vídeňském bytě. Policie v té souvislosti hledá dvojici mužů. Tvrdí také, že Israjlov vůbec o policejní ochranu nežádal.

Reklama

Výběr článků

Načítám