Hlavní obsah

Část Rakouska vyhlásila nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Úřady ve velké části rakouských Alp varují kvůli přívalům nového sněhu před lavinami, v části spolkové země Dolní Rakousy dokonce byl vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Ve Vídni v pondělí v souvislosti se sněhovou nadílkou zemřel jeden muž, kterého srazil pluh.

Článek

V Ybbstalských Alpách v Dolních Rakousech napadlo podle agentury APA za poslední týden asi 230 centimetrů sněhu a v pondělí zde byl poprvé od začátku zimy vyhlášen pátý, nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Úřady vyzvaly lyžaře i turisty, aby neopouštěli sjezdovky a vyznačené trasy. Velké riziko pádu laviny podle nich bude  přinejmenším do úterý.

Čtyři obce v podhůří Ybbstalských Alp rovněž kvůli sněhu daly až do úterý uzavřít školy a školky. Úřady zde také musely nasadit přes 200 hasičů, kteří odstranili sníh ze střech, jimž by mohlo hrozit prolomení.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí platí v Salcbursku, ve Štýrsku, v Tyrolsku, ve Vorlarlbersku a v části Horních Rakous. Řada horských oblastí je nedostupná bez sněhových řetězů, některé průsmyky jsou zcela uzavřeny. Obec Radmer ve Štýrsku byla odříznuta od světa poté, co byla kvůli velkému nebezpečí lavin uzavřena jediná příjezdová cesta.

Řidič sněžného pluhu zřejmě usnul

Ve Vídni sněžný pluh srazil a přimáčkl ke stromu 47letého muže, který se ráno vydal do města běhat. Muž svým zraněním podlehl. Podle prvních policejních informací zřejmě řidič pluhu, který neměl řidičský průkaz pro daný typ vozidla, za volantem usnul a sjel ze silnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám