Hlavní obsah

Část obyvatel Slavjansku vítá příchod ukrajinských sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavjnask/Luhansk

Obyvatelé Slavjansku, ze kterého se o víkendu stáhli separatisté, jsou rádi, že skončily boje. Přestože se město nachází v ruskojazyčné oblasti, mezi obyvateli se našli i tací, kteří jsou rádi, že je město opět pod kontrolou Kyjeva, ukazuje reportáž agentury Reuters.

Obyvatelé Slavjansku se vracejí domůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Teď už je to v pořádku. Je těžké uvěřit, že jsme se zachránili, že jsme zase doma a můžeme být zase Ukrajinci. Je to těžké. Poslední tři měsíce jsme žili v neznámém státě, nevěděli jsme, co se děje,“ řekla Irina, která neprozradila své příjmení.

Další se jen těší ze skutečnosti, že skončily boje: „Mysleli jsme si, že se nedočkáme dalšího dne. Minulé úterý jsme se sbalili a odjeli. Čekali jsme do poslední minuty, mysleli jsme si, že jsme dost silní, abychom to vydrželi, ale noc z pondělí na úterý, kdy začali bombardovat náš blok, byla děsivá. Jsem šťastná, že jsme odjeli a vzali s sebou děti, protože v noci na úterý se rozbila okna, všichni se ukrývali ve sklepě a sousedi utekli. Viděli jsme, jak se jim třesou ruce,“  řekla další obyvatelka Slavjansku Oksana, která se už do města vrátila.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Obyvatelé Slavjansku si odnášejí dodané brambory

Oslovená Jana vyjádřila prostou radost z konce bojů: „Cítím radost. Jsem šťastná, že se mohu vrátit domů, že je mír a ne válka.“

Město bylo dlouho pod palbou, bylo bez elektřiny a bez vody, protože byly poškozeny hlavní rozvaděč i přivaděč.

Luhansk zůstává terčem útoků

Zatímco pro obyvatele Slavjansku boje skončily, Luhansk je dále ostřelován. Městský úřad byl pod palbou z minometů, přičemž zahynuli tři lidé, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na místní činitele. Zraněno bylo šest civilistů.

V úterý byly při náletech zasaženy obytný dům a hudební škola.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská stíhačka vypaluje poblíž Slavjansku klamné cíle

„Byl to výbuch. A zasáhl náš dům. První patro se začalo otřásat. Veškerý porcelán mi popadal,“ řekl obyvatel domu s rozbitými okny.

V šoku byla i učitelka hudby Lilija Malinová: „Nejsem jen otřesena. Nemohu slovy vyjádřit své pocity. Nečekala jsem, že se tohle může stát tady. Když s někým mluvím po telefonu, vždycky říkám, že bude všechno v pořádku. A najednou, když jsem volala do práce, řekli mi, že škola je v troskách.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Obyvatelé Slavjansku čekají ve frontě na potravinovou pomoc.

Boje přitom zřejmě neskončí. Premiér samozvané Luhanské národní republiky Valerij Bolotov zaujal tvrdý postoj a míní se bránit. Odmítl mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který podmiňuje jednání složením zbraní, a odmítá i případné jednostranné příměří.

„V každém případě to budeme my, kdo zahájí rozhovory. Neakceptujeme stávající scénář, kdy bychom souhlasili s jednostranným přerušením bojů, zatímco oni (ukrajinská armáda) přeskupí své síly. Jestli budou nyní nějaká jednání, tak za našich podmínek,“ prohlásil Bolotov.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

Separatisté utrpěli v posledních dnech řadu porážek, přišli o města Slavjansk i Kramatorsk a několik dalších obcí. Jsou přesvědčeni, že jednostranné desetidenní příměří využil Kyjev k přeskupení a posílení svých jednotek, které začaly rychle postupovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám