Hlavní obsah

Čaputová a představitelé rodící se vládní koalice jednali v rouškách

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Na sobotní jednání v bratislavském Prezidentském paláci přijeli představitelé stran, které sestaví příští vládní koalici, v rouškách a stejně se chránila i prezidentka Zuzana Čaputová. Na společné fotografii si předseda strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík roušku na chvíli sundal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a zástupci budoucí vládní koalice jednali v rouškách.

Článek

Designovaný premiér Igor Matovič hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) po jednání potvrdil, že prezidentku informovali o dohodě o sestavení čtyřkoalice ze stran OLaNO, Jsme rodina, SaS a Za lidi.

„Informovali jsme paní prezidentku, že chceme společně vytvořit koalici, která zabezpečí pro příští vládu ústavní většinu v parlamentě. Stane se tak na základě vůle lidí, kterou vyjádřili v posledních parlamentních volbách před dvěma týdny,“ řekl Matovič.

„Chceme ze Slovenska udělat zemi, ve které bude platit zákon pro každého, že si budeme rovní před zákonem. Kde nebudou vyhrávat ti, kteří mají ta správná čísla v mobilu,“ dodal předseda OLaNO.

Příští slovenský premiér připustil, že vznikající koalice zatím nemá konkrétní jména pro dva resorty. Matovič zatím nechtěl prozradit jména příštích ministrů, aby se prezidentka mohla postupně seznámit s nominacemi. „Začínáme v historicky nejtěžších podmínkách, jaké kdy nějaká vláda zažila,“ řekl designovaný premiér Matovič v souvislostí s krizí kolem šíření koronaviru.

Nová vládní koalice bude disponovat ústavní většinou 95 mandátů ve 150členném parlamentě.

Reklama

Výběr článků

Načítám