Hlavní obsah

Cameron čelí kritice kvůli prodeji českých L-159 Iráku

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron čelí ve své zemi otázkám kvůli prodeji českých bitevníků L-159 do Iráku. Ty totiž obsahují britskou radarovou technologii, kvůli níž země transakci bránila. Pak prý ale Cameron ustoupil. Podle kritiků proto, aby od Prahy získal podporu ke svému postoji k EU. Napsal to v neděli list The Guardian. ČR zatím nemá žádnou informaci o tom, že by Británie změnila názor.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Článek

"Lidé budou zděšeni, že vláda, jak se zdá, ohrožuje tajemství týkající se národní bezpečnosti, aby získala podporu pro bezvýznamnou dohodu s Evropskou unií," uvedl podle britského deníku Matthew Elliot, výkonný ředitel kampaně Vote Leave (Hlasuj pro odchod), která zahrnuje protievropské zástupce různých stran.

Vláda podle Elliota musí vysvětlit, proč si "zřejmě myslí", že "je prodej citlivé vojenské technologie za podporu její dohody s EU ospravedlnitelný".

Británie s prodejem tři roky nesouhlasila kvůli tomu, že ve 13 bitevnících je namontovaný britský výstražný radarový systém RWR. Jde o technologii, která pilota varuje v případě, že ho zaměří radar nepřítele. Tamní ministerstvo obrany se obávalo, že tato technologie by mohla padnout do rukou teroristů, a proto prodej letounů blokovalo.

Cameron v lednu při návštěvě Prahy řekl, že s vetem ze strany Británie Česku pomůže. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský premiér David Cameron

Irák už převzal první dva letouny, další tři by měl obdržet v prvním pololetí letošního roku. Celkem Irák přes Aero Vodochody získá 15 strojů, které česká armáda nepotřebuje. Český stát se nepotřebné stroje snažil prodat mnoho let do několika zemí, jednání však vždy zkrachovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám