Hlavní obsah

Cameron bude psát Rijádu kvůli Britovi, jemuž hrozí ubičování

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér David Cameron slíbil rodině vězněného britského občana Karla Andreeho (74), který si v Saúdské Arábii odseděl rok ve vězení, a teď ho čeká druhá část trestu – 350 ran bičem, že písemně požádá Rijád o jeho propuštění.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Před rokem Andree převážel v autě lahve domácího vína, které vezl jako dárek ke známým. Policie to zjistila a saúdské soudy to vyhodnotily jako ilegální držení alkoholu, jež je v zemi trestné.

Rodina Andreeho se nyní obává, že druhou část trestu otec nepřežije, protože prodělal léčbu rakoviny a trpí astmatem. Jeho dcera a syn v úterý v rozhlase BBC prohlásili, že už se obrátili i na saúdské úřady se žádostí o milost pro otce s tím, že bičování pro něj znamená fakticky trest smrti. Manželka musela před časem opustit Saúdskou Arábii kvůli alzheimerovi a její stav se zhoršuje. Většina právníků odmítla převzít obhajobu, protože „ve hře je alkohol, v Saúdské Arábii těžké provinění“.

Ministerstvo zahraničí v Londýně oznámilo, že již několik zástupců vlády se obrátilo na saúdskou stranu a že pracovníci ambasády jsou s odsouzeným v kontaktu a sledují jeho zdravotní stav. Andree pobýval v zemi 25 let, působil v ropném průmyslu.

Mladík Alí má být rovnou sťat

Jiný případ, který rozhýbal veřejné mínění, se týká arabského mladíka Alího an-Nimra. Ten se v únoru 2012 jako sedmnáctiletý zúčastnil veřejného protestu proti saúdskému královskému domu. Při výsleších a po mučení se údajně přiznal, že házel zápalné lahve na policisty při demonstraci v provincii Kátif, jíž se účastnil i jeho strýc.

Soud mladistvého odsoudil k smrti stětím, jeho tělo má být poté ukřižováno a veřejně vystaveno. Podle agentury DPA je to ovšem přesně týž trest, jaký provádí na svých protivnících také teroristická organizace Islámský stát.

Saúdský odvolací soud trest minulý týden potvrdil. Rodina zdůvodnění verdiktu odmítla s tím, že „Ali byl se spolužáky na demonstraci a pořizoval z ní snímky“. Aliho otec Muhammad an-Nimr požádal krále Salmána o milost pro syna a varoval ho, že poprava syna by mohla vést k velkým protestům šíitské menšiny.

Alího matka Nusra Ahmadová se obrátila na prezidenta USA Baracka Obamu s prosbou, aby zachránil jejího syna. V rozhovoru se zahraničními médii označila trest za „krutý a extrémní“, napsal britský The Guardian. Když syna po jeho zadržení navštívila, všimla si, že ho mučili.

„Nepoznala jsem ho. Nevěděla jsem, jestli je to můj Alí. Měl ránu na čele, další na nose, měl ho zmrzačený. I jeho tělo bylo jiné, byl tak hubený,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám