Hlavní obsah

Bývalý spolupracovník Le Penové založil stranu s názvem Vlastenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalá pravá ruka šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové, Florian Philippot, představil osnovy své nové strany, která dostala název Patriotes (Vlastenci). Strana hodlá usilovat o odchod Francie z Evropské unie, bojovat proti islámskému radikalismu a za snížení počtu imigrantů a také chce prosadit rovnost příjmů mužů a žen. V zásadě se příliš neliší od cílů Národní fronty.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Florian Philippot

Článek

„Pilíři strany jsou svrchovanost a demokracie. V tomto textu jsme chtěli ukázat, že vlastenectví se může skloňovat ve všech tématech," uvedl Philippot.

V září stranu Le Penové opustil poté, co ho vůdkyně nacionalistů zbavila funkce hlavního stratéga organizace. Reagovala tak na jeho odmítnutí rozpustit již vzniklou platformu Vlastenců, která začala fungovat v Národní frontě jako jakýsi stát ve státě.

Le Penová v září vyjádřila nad Philippotovým odchodem politování, ale předpověděla mu nevalné politické vyhlídky. „Všichni ti, kteří se touto cestou vydali a vedli osamělou pouť, zmizeli v nenávratnu," prohlásila.

Philippot, více zaměřený na ochranu zájmů dělníků a chudých vrstev obyvatelstva, byl ve střetu s řadou konzervativních členů Národní fronty, kteří naopak zastávají liberálnější ekonomické postoje a více kladou důraz na boj proti imigraci a islámskému extremismu. Philippot je také zastáncem kontroverzního opuštění eura, proti čemuž je ale podle průzkumů velká většina Francouzů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám