Hlavní obsah

Bývalý slovenský prezident Kováč se musí omluvit exšéfovi tajné služby Lexovi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč se musí písemně omluvit exšéfovi Slovenské informační služby (SIS) Ivanu Lexovi za výrok z 90. let, že Lexa a SIS stáli za únosem prezidentova syna v roce 1995 do Rakouska. V pondělí o tom rozhodl bratislavský okresní soud. Musí také zaplatit odškodné. Rozsudek ale není pravomocný, Kováč se asi odvolá.

Foto: Peter Mayer, ČTK

Michal Kováč

Článek

Soudce označil slova bývalého prezidenta za „neoprávněný zásah vůči Lexovi“. Exprezident musí kromě písemné omluvy zaplatit odškodné ve výši 3319 eur (asi 80 tisíc Kč). Spor se vlekl celých 15 let. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, protože obě strany se mohou odvolat.

„Je to nesmysl. Na přelíčení Lexova strana nevyvrátila, že to tak nebylo,“ uvedl Kováč pro televizi Markíza. Exprezident vidí šanci ve zrušení amnestií, které na případ udělil zastupující prezident Vladimír Mečiar, a bránily vyšetření únosu. Návrh na zrušení amnestií prošel nedávno ve slovenském parlamentu prvním čtením.

V polovině 90. let vrcholil ostrý spor mezi Kováčem a tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem. Z únosu byla proto podezřelá tajná služba vedená Mečiarovým blízkým spolupracovníkem Lexou. Na prezidentova syna byl v zahraničí vydán zatykač a tajná služba údajně měla únosem zdiskreditovat tehdejší hlavu státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám