Hlavní obsah

Bývalý šéf slovenské policejní inspekce dostal podmínku, bral úplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý policista Adrián Szabó, který od srpna 2018 do června 2021 šéfoval inspekční službě ministerstva vnitra, byl odsouzen za korupci a vynášení informací. Uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu, kterou soud v pondělí schválil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Szabó byl odsouzen k tříletému trestu s pětiletou podmínkou a finančnímu trestu ve výši 25 tisíc eur (přes 632 tisíc korun). „S pokorou žádám, aby soud tuto dohodu schválil,” řekl Szabó u soudu.

Jako úplatek měl dostávat peníze i drahou elektroniku. Úřad, který vedl, měl přitom vyšetřovat selhání policistů také v oblasti korupce. Szabó pracoval u policie téměř dvacet let. Kromě hotovosti ve výši 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) přijal také úplatky ve formě drahých mobilů a televizoru.

Na Slovensku zadrželi šéfa policejní inspekce

Evropa

Szabó původně tvrdil, že je nevinen, ale ve vazbě se přiznal a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Bývalý policista je momentálně nezaměstnaný a požádal o výsluhový důchod.

„V případě obviněného se nejednalo o ojedinělé a náhodné vybočení z řádného života. Páchání trestní činnosti se stalo neoddělitelnou součástí jeho způsobu života, jakým si postupně zvyšoval životní standard,” popsal prokurátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám