Hlavní obsah

Bývalý papež Benedikt čelí žalobě v případu sexuálního zneužívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Žaloba podaná v Německu proti katolickému knězi obviněnému z pedofilie se snaží zjistit, zda se bývalý papež Benedikt XVI. a další duchovní provinili ve starém případu sexuálního zneužívání dětí. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Joseph Ratzinger jako papež Benedikt XVI v roce 2011

Článek

Takzvanou deklaratorní žalobu podal 38letý muž z Bavorska, který tvrdí, že jej v dětství zneužil kněz, uvedla stanice Bayerischer Rundfunk (BR) společně s novinářskou skupinou Correctiv a týdeníkem Die Zeit. Emeritní papež se podle žaloby provinil tím, že jako mnichovský arcibiskup z let 1977 až 1982 "znal všechny okolnosti" a "přinejmenším dopustil, aby tento kněz své činy opakoval".

Žaloba míří proti knězi Peteru H., Benediktovi, jeho následníkovi v pozici mnichovského arcibiskupa Friedrichu Wetterovi a dalšímu církevnímu představiteli. Muži, který si přeje zůstat v anonymitě, bylo podle médií 11 až 12 let, když mu podle něj kněz ukazoval pornografii a sexuálně ho zneužíval.

Případ by mohl být precedentem v zúčtování se zneužíváním ze strany duchovních, pokud by vedl k tomu, že se možnou vinou církevních představitelů bude poprvé zabývat civilní soud, připomíná agentura Reuters.

Bývalý papež Benedikt XVI. pochybil v případech zneužití, tvrdí po šetření advokáti

Evropa

V lednu zveřejněná zpráva o zneužívání v arcidiecézi v Mnichově a Freisingu v letech 1945 až 2019 viní Josepha Ratzingera - pozdějšího papeže Benedikta XVI. - z toho, že v době svého působení na pozici mnichovského arcibiskupa ve čtyřech případech nezakročil proti duchovním podezřelým ze sexuálního zneužívání.

Benedikt později připustil, že se při řešení případů sexuálního zneužívání v době, kdy zastával tuto pozici, staly chyby, a požádal o odpuštění. Jeho právníci nicméně tvrdí, že nenese žádnou přímou vinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám