Hlavní obsah

Bývalý král Juan Carlos se s veřejným životem rozloučil na býčích zápasech

Bývalý španělský král Juan Carlos se v neděli definitivně stáhl z veřejného života. Učinil tak pět let poté, co se vzdal trůnu ve prospěch svého syna Felipa VI. Neoficiální rozloučení se konalo v aréně ve městě Aranjuez asi 50 kilometrů jižně od Madridu, kde bývalý panovník z rodu Bourbonů zhlédl tradiční býčí zápasy.

Bývalý španělský král Juan Carlos se rozloučil s veřejným životem.

Článek

Před společenskou akcí Juan Carlos poobědval se svými přáteli a příbuznými, mezi nimiž nechyběla jeho sestra Pilar a dcera Elena. Choť Sofii nikdo neviděl, což nebylo příliš překvapivé s ohledem na skutečnost, že královský pár je v posledních letech společně vídán jen velice zřídka a pouze při protokolárních příležitostech.

Minulé pondělí zveřejnila královská rodina dopis, v němž Juan Carlos vysvětlil své pohnutky pro rozhodnutí odejít z veřejného dění: „Myslím, že nadešla chvíle obrátit list v mém životě a zcela se stáhnout z veřejného života,“ napsal Juan Carlos svému synovi. Dodal, že o odchodu do soukromí přemýšlí od té doby, co loni oslavil 80. narozeniny.

I přes zdravotní problémy se bývalý panovník po abdikaci hojně objevoval na společenských událostech. Dále může používat titul král a je oslovován „Vaše Veličenstvo”.

Juan Carlos I. abdikoval 18. června 2014 a po 39 letech tím skončila jeho vláda, jež přivedla zemi k demokracii po éře diktátora Franciska Franka. Na španělském trůně ho vystřídal syn Felipe VI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám