Hlavní obsah

Bývalý agent tvrdí, že má horkou stopu v Litviněnkově případu

NEW YORK/LONDÝN

Smrt bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka je stále obestřena tajemstvím. Radioaktivní polonium 210, které ho zabilo, údajně pocházelo z Ruska uvedl zdroj listu Daily Telegraph. Další Litviněnkův známý bývalý agent KGB Andrej Švec sdělil vyšetřovatelům, kdo stál za vraždou Litviněnka. Případem se budou zabývat i Evropská rada a komise, kde si chce britský ministr vnitra John Reid vyměnit informace s kolegy s dalších zemí.

Článek

"Myslím si, že vím, kdo je za smrtí mého přítele Saši a důvod jeho vraždy," řekl bývalý agent KBG Jurij Švec americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), který na případu spolupracuje se Scotland Yardem. Podrobnosti, oč se mělo jednat, však s ohledem na vyšetřování neposkytl, ubvedl jen, že oba měli v rukou důkazy o případu mezinárodního terorismu. 

"Je to informace z první ruky, žádná fáma. V případě vyzrazení jsou ohroženy životy dalších lidí," řekl a dodal: "Chci dát polici čas a prostor rozlousknout případ, umožnit jim, aby našli ty, kdo stojí za vraždou. Poslední věc, kterou bych chtěl, je varovat ty, kteří jsou za ni odpovědní."  

Britští vyšetřovatelé hodlají jet do Moskvy vyslechnout několik lidí. Je mezi nimi i další bývalý ruský špión Andrej Lukovoj, který se s Litviněnkem setkal 1. listopadu. Britský ministr vnitra John Reid už potvrdil, že policie rozšiřuje pátrání za hranice.

Vazby na Jukos

The Observer napsal, že Litviněnko měl přísně tajné dokumenty, pomocí nichž mohl vydírat vlivné lidi. Podle listu šlo o dlouhý seznam bohatých ruských podnikatelů, zkorumpovaných úředníků i zdrojů z Kremlu.

Držitel akcií zkrachovalého ropného gigantu Jukos Leonid Nevzlin, který žije v Izraeli, řekl, že mu Litviněnko ukázal dokument vztahující se k Jukosu. Domnívá se, že byl zabit kvůli nim. Švec však popírá, že by Litviněnko byl zapleten do získávání dokumentů Jukosu. 

Zkrachovalý Jukos byl největší ropnou firmou Ruska ještě na konci roku 2004, to však již byl její šéf Michail Chodorkovskij ve vazbě. Rusko předložilo Jukosu pohledávky na nezaplacené daně v objemu asi 33 miliard dolarů. To firmu položilo. Jeho pád souvisel zřejmě s tažením proti oligarchům. [celá zpráva]

Stopa prý vede do Krasnojarska

Pachatelé, kteří Litviněnka otrávili, za sebou podle vyšetřovatelů zanechali velmi nápadnou radioaktivní stopu. Britský list The Daily Telegraph v sobotu napsal, že experti dokonce identifikovali reaktor, z něhož mělo smrtící polonium pocházet. "Jsou přesvědčeni, že stopy vedou k jadernému reaktoru v ruské elektrárně v Krasnojarsku," uvedl s tím, že pokud se tato stopa dále potvrdí, bude v příkrém rozporu s prohlášením Sergeje Kirijenka, šéfa ruské atomové agentury Rosatom. "Rusko produkuje pouze osm gramů polonia měsíčně a tento materiál se nedá získat ilegálně," řekl Kirijenko deníku Rossijskaja gazeta.

Za hysterické označil reakce médií ředitel oddělení jaderných výzkumů ústavu v ruském Dubně Ivo Zvára. Podle rodáka z Čech jsou dostupné informace z vyšetřování nejasné. "Co naměřili v letadlech? Slabé převýšení radioaktivity na přírodním pozadí? To může být z čehokoliv," řekl s tím, že v Rusku látku nelze "jen tak koupit" a že jeho výrobě se věnují ve světě jen na "jednom nebo dvou místech". Expertovi se také nezdá ani údajné rychlé působení polonia na život bývalého agenta. "Udělalo se mu zle ze dne na den. Kdyby šlo o nemoc z ozáření, rozvíjela by se postupně," uvedl.

Litviněnkova žena byla ozářena

"Právě jsem mluvil se svou švagrovou Marinou," uvedl Litviněnkův bratr Maxim. "Byla kontaminována poloniem 210, avšak minimální dávkou, takže její život není ohrožen."  [celá zpráva] Ozářen byl i Ital Mario Scaramella, který se s Litviněnkem setkal 1. listopadu. "Analýzy ukazují jen na velmi nízkou úroveň polonia 210 v těle pana Scaramelly," uvedl v neděli mluvčí londýnské nemocnici University College Hospital o Scaramellovi.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Reklama

Související články

Ruský soud vyhlásil bankrot společnosti Jukos

Moskevský soud v úterý přijal návrh věřitelů a vyhlásil nad někdejším ropným kolosem Jukos bankrot. Rozhodnutí soudu tak zpečetilo osud kdysi největšího těžaře...

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám