Hlavní obsah

Bývalý agent obvinil Rusko, že ho otrávilo, Kreml to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalý důstojník ruské tajné služby Alexandr Litviněnko obvinil prostřednictvím přátel a britského tisku ruskou vládu, že se jej pokusila v Londýně otrávit. Do jídla mu někdo dal jedovaté thalium. Litviněnko, který získal v Británii azyl, je ve vážném stavu v přísně střeženém oddělení nemocnice v Londýně. Případ vyšetřuje Scotland Yard jako podezření z pokusu o vraždu. Kreml obvinění, že stojí za otravou Litviněnka, odmítl jako nesmysl.

Článek

Litviněnko se v restauraci v centru Londýna měl sejít se zdrojem, který měl předat informace k nedávné vraždě ruské novinářky Anny Politovské. V jídle, které dostal na stůl, bylo thalium, jed bez pachu a chuti, který se používá jako složka jedů na krysy.

Litviněnko nyní leží v nemocnici. Je při vědomí, ale má zničené ledviny, téměř žádné bílé krvinky a slezly mu všechny vlasy. Lékaři nevědí, zda na následky nakonec nezemře.

Litviněnko, který je kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina, uprchl do Británie před šesti lety. Minulý měsíc se stal britským občanem.

V Rusku je na něj vydán zatykač, že neoprávněně shromažďoval zbraně a výbušniny. Litviněnko naopak tvrdí, že dostal od svých nadřízených rozkaz zavraždit ruského oligarchu a Putinova odpůrce Borise Berezovského.

V knize, kterou napsal, naznačuje, že ruské tajné služby stojí v pozadí některých akcí, které jsou přičítány Čečencům, včetně masakru ve škole v Beslanu. Při tomto útoku na začátku září 2004 bylo z více než tisícovky lidí držených jako rukojmí zabito 333 osob, z toho 186 dětí.

Kreml v pondělí ostře odmítl spekulace, že stojí za Litviněnkovou otravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám