Hlavní obsah

Bývalého šéfa slovenské prokuratury Trnku po výslechu propustili

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Úřad speciální prokuratury v pátek odmítl uvalit vazbu na bývalého generálního prokurátora Slovenské republiky Dobroslava Trnku. Po osmihodinovém výslechu a noci strávené v cele předběžného zadržení tak byl Trnka v pátek propuštěn na svobodu.

Foto: Profimedia.cz

Dobroslav Trnka

Článek

Vyšetřovatel obvinil Trnku původně ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a žádal o uvalení vazby. „Objektivní stránka skutkové podstaty trestného činu zneužívání pravomocí veřejného činitele nebyla naplněna,“ uvedla mluvčí speciální prokuratury Jana Tökölyová.

„V případu je možné mluvit o podezření z možného spáchání různé ekonomické trestné činnosti. Ze strany policie bude proto nutné prověřit ekonomické vztahy a vyvodit odpovídající právní kroky,“ dodala mluvčí.

Trnku zadrželi ve čtvrtek v místě jeho bydliště příslušníci Národní kriminální agentury (NAKA). Ve funkci generálního prokurátora Slovenské republiky působil od roku 2004 do roku 2011.

Foto: Policie SR

Zadržení bývalého generálního prokurátora Trnky.

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku

Evropa

Trnka ještě jako student vstoupil do KSČ. Do armády se přihlásil kvůli vyššímu platu a kvůli příslibu přidělení služebního bytu. Začínající šestadvacetiletý prokurátor vojenské prokuratury v Bratislavě byl koncem roku 1989 převelen do Prahy. Nastoupil do týmu generální prokuratury ČSSR, který měl objasnit události ze 17. listopadu, konkrétně nezákonné aktivity policie a StB, které změnu režimu provázely.

Trnka byl při tom, když se vykonávala domovní prohlídka u posledního šéfa StB Alojze Lorence.

Na Slovensku obvinili bývalého prokurátora. Zneužil své pravomoci

Evropa

Ten byl vojenským soudem v Táboře právoplatně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Výkonu trestu se vyhnul tím, že po rozdělení federace žil na Slovensku a jeho vyšetřování začalo od začátku. Na Slovensku Lorenc vyvázl s patnáctiměsíční podmínkou za zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám