Hlavní obsah

Bývalého šéfa polské rozvědky obvinili kvůli tajné věznici CIA

Novinky, rei
Varšava

Polská prokuratura obvinila bývalého šéfa rozvědky Zbigniewa Siemiatkowského z napomáhání americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) při zřízení tajné věznice na území Polska. Uvedl to v úterý deník Gazeta Wyborcza.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Varšavská prokuratura vznesla obvinění 10. ledna, ale neseznámila s tím veřejnost, protože je to přísně tajná záležitost,“ konstatoval list. Prokuratura ani údajně obviněný Siemiatkowski se k tomu odmítli vyjádřit.

Zbigniew Siemiatkowski vedl polskou rozvědku v letech 2002 až 2005.

O existenci tajných věznic CIA pro osoby podezřelé z terorismu v Polsku a Rumunsku se v minulosti opakovaně zmiňovaly zprávy Evropského parlamentu a Rady Evropy. Polské úřady to vždy znovu popíraly. Připouštěly pouze to, že americká letadla v Polsku přistávala, aby doplnila palivo.

Letadla CIA měla mezipřistání i v Praze. [celá zpráva]

„Z toho, co vím, mohu říct to, co jsem řekl už tolikrát - v Polsku nebyly žádné věznice CIA,“ zopakoval v úterý někdejší premiér Leszek Miller.

O zadržování v Polsku vypovídali dva vězni na základně Guantánamo, kde USA zadržují osoby podezřelé z terorismu, upozornila agentura Reuters.

Existenci věznic CIA na svém území jako první v Evropě přiznala Litva. Dvojice zařízení tam byla v provozu v mezidobí 2002 až 2006.

Reklama

Související články

CIA mučila Muhammeda v Polsku, tvrdí expert

Americká tajná služba CIA dopravila strůjce útoku al-Kajdá proti USA z 11. září 2001 Chálida Šajcha Muhammeda do Polska a tam ho při výslechu mučila ve své...

Výběr článků

Načítám