Hlavní obsah

Být dobrým katolíkem nutně neznamená množit se jako králíci, vzkázal papež věřícím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správný křesťan by měl zodpovědně zakládat a vést rodinu, ale není nutné, aby se množil jako králík. Papež František to řekl v rozhovoru s novináři během svého zpátečního letu po návštěvě Filipín.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Papež František pronáší ve větru projev na Srí Lance.

Článek

Papež použil překvapivý výrok v odpovědi na dotaz, co by řekl rodinám, které mají více dětí, než si mohou dovolit, protože církev zakazuje umělou antikoncepci.

„Někteří lidé si myslí, že − omluvte teď tento můj výraz − musí být jako králíci, aby byli dobrými katolíky. Ne. Rodičovství je záležitost odpovědnosti. To je jasné,“ prohlásil František.

Doplnil, že se setkal se ženou, která po císařském řezu porodila sedm dětí a čekala osmé. „Řekla: ,Důvěřuji Bohu’. Bůh nám ale dal možnosti, jak být odpovědný,“ vylíčila hlava římskokatolické církve.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Papež je nadále proti umělé antikoncepci, nový život je podle něj „součástí svátosti manželství“. Uvedl, že církev povoluje mnoho metod k zabránění početí, a dodal, že experti na demografii říkají, že by rodina měla mít tři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám