Hlavní obsah

Bušil jsem do zdi pánví, aby mě vytáhli, popsal poslední zachráněný z Concordie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číšník Manrico Giampedroni strávil v havarované italské lodi Costa Concordia 36 hodin. Prostory kolem něj zaplavovala ledová voda a on měl zlomenou nohu. Byl poslední, koho záchranáři z lodi vyprostili živého. Upozorňoval je na sebe tím, že do zdi třískal nalezenou pánví.

Foto: Profimedia.cz

Manrico Giampedroni

Článek

Giampedroni uklouzl a propadl se šest metrů hluboko do zaplavené lodní restaurace, když pomáhal cestujícím opustit loď. Měl nadvakrát zlomenou nohu. V podpalubí nakonec zůstal dlouhé hodiny bez pomoci.

„Zůstal jsem mezi hromadami stolů a židlí,“ řekl ve středu po propuštění z nemocnice. Před stoupající vodou se zachránil tím, že si vylezl na jeden ze stolů a balancoval na jedné noze „jako plameňák“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněná střecha na Costa Concordii se začíná rozpadatVideo: Reuters

„Našel jsem sendvič a Coca-colu plavající ve vodě. Vzal jsem je, abych měl alespoň něco k jídlu. Také jsem si dal doušek z lahve koňaku – poprvé ve svém životě,“ popsal 56letý číšník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední podmořské snímky z ConcordieVideo: Reuters

Loď havarovala v pátek pozdě večer. Giampedroni skrze lodní okno viděl sobotní úsvit, pak i nadcházející večer. Byl prochladlý. „S pánví jsem dělal rámus, abych na sebe upozornil záchranáře. Oknem jsem viděl záchranné lodě kolem, křičel jsem. Byly chvíle, kdy jsem byl zoufalý,“ uvedl muž.

Byl posledním, koho z lodi vytáhli živého. Po 36 hodinách ho našli potápěči, vrtulník ho hned přepravil do nemocnice v Grossetu. „Když jsem viděl prvního záchranáře, objal jsem ho a děkoval Bohu,“ poznamenal Giampedroni.

Na moře se chce vrátit na jiné lodi firmy Costa Cruises.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrak lodi Costa ConcordiaVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám