Hlavní obsah

Bundeswehru chybí finance, vojáci nevěří svým zbraním ani politikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Ankara

Němečtí vojáci mají mimořádně nízkou důvěru v kvalitu svého vybavení. Vyplývá to z průzkumu v armádě, o jehož výsledcích informovala agentura DPA. Předseda Svazu německých vojáků to považuje za alarmující stejně jako fakt, že vojáci nevěří ani politikům.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Člen německého bundeswehru v Afghánistánu.

Článek

Plnou důvěru ve vlastní vybavení má podle průzkumu jen osm procent německých vojáků. Naproti tomu 22 procent uvedlo, že svým zbraním a obranným prostředkům absolutně nevěří.

Předseda svazu André Wüstner přiznal, že se vybavení bundeswehru v posledních letech zkvalitnilo, jenomže „množství vybavení nepostačuje, aby se plnilo motto: Cvičte, jako když bojujete.

„Dokonce i ozbrojené síly používají improvizaci,“ což považuje za alarmující. „Posílat vojáka do akce bez toho, aby byl adekvátně připraven, je nejen nedbalé, ale i nezodpovědné. Propojení výuky a výcviku je klíčové pro přežití při nasazení.“

Podle svazu vláda neposkytuje dostatek peněz na to, aby ozbrojené síly mohly plnit úkoly, které od nich politici žádají. „Když se někdo chce aktivně podílet na globálním uspořádání, nesmí zůstat u nedostatečné výzbroje a vzdělávání pro své vojáky,” doplnil s odkazem dřívější výrok ministryně obrany Ursuly von der Leyenové o úkolech německé armády, který je v Bílé knize.

Wüstner považuje za nedostačující plán von der Leyenové zvýšit rozpočet armády ze současných 34,3 miliardy eur (930 miliard Kč) ročně na 39,2 miliardy eur (1,06 biliónu Kč) v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám