Hlavní obsah

Bundeswehr utrácel za Syřany ve velkém

Právo, DPA, ČTK, vpl

Spolkový účetní dvůr, nejvyšší německý kontrolní úřad, vytkl spolkovému ministerstvu obrany „nehoráznou nehospodárnost“ při přípravě a uskutečňování projektu, jehož cílem bylo vzdělávání syrských uprchlíků pro jejich zdárnou integraci do německé společnosti.

Foto: Angelika Warmuth, ČTK/AP

Uprchlíci čekají na registraci v Pasově. Ilustrační foto

Článek

Týdeník Der Spiegel, který se dostal k důvěrné zprávě auditorů z minulého týdne, napsal, že do projektu se v letech 2016 a 2017 zapojilo 217 uprchlíků. „Šestitýdenní kurzy se zaměřily na témata jako technika, řemesla či zdravotnictví a daňové poplatníky vyšly na pět milionů eur (129,6 mil. korun),“ upozorňuje účetní dvůr s tím, že je označil za „rozhazovačné a neúčinné“.

Kontroloři si všimli toho, že náklady na jednoho běžence činily 23 tisíc eur (596 tisíc korun). Přitom u Spolkové agentury práce se náklady při stejných programech pohybují v průměru okolo 1800 eur (46 638 Kč).

Více školitelů než školených

„Účastníci ovládali němčinu výrazně hůře, než se předpokládalo. Dodatečné náklady na tlumočníky se tak vyšplhaly na 900 tisíc eur (23,3 mil, Kč). Vojáci, kteří se na projektu podíleli, si vyúčtovali 2,4 milionu eur (62,2 mil korun) osobních nákladů, přičemž v roce 2016 počet školitelů převyšoval počet zúčastněných,“ upozorňovala zpráva.

V Oldenburgu nechal bundeswehr zřídit novou dílnu, ale uprchlíky do ní „z bezpečnostních důvodů“ vůbec nepustil. Ačkoli vnitřní kontrola označila náklady na projekt už na sklonku roku 2016 za „nezdravé“, ministerstvo rozhodlo o jeho pokračování i příští rok.

Ursula von der Leyenová, tehdejší ministryně obrany a budoucí šéfka Evropské komise, se v projektu osobně mimořádně angažovala, když ho několikrát označila za svou „srdeční záležitost“. Bilance je truchlivá: z 217 účastníků našli práci jen dva.

Běženci se vydávali za volejbalisty

Řecká policie zatkla v neděli na aténském letišti deset syrských migrantů, kteří se chtěli dostat do jiné země EU v převleku za ukrajinský volejbalový tým.

Stát, do kterého Syřané mířili, úřady neuvedly. Tento týden vrcholí mistrovství Evropy ve volejbale mužů, které pořádají společně čtyři země. Ukrajina hraje v úterý čtvrtfinále v Belgii.

Syřany ve stejných sportovních dresech, se stejnými sportovními taškami a dvěma volejbalovými míči zatkla řecká policie na letišti v Aténách poté, co zjistila, že ukrajinské pasy, na něž cestovali, byly hlášeny jako kradené či ztracené. Když je vyslechla, zjistila, že nepatří k volejbalovému týmu.

Ocean Viking zakotví na Sicílii

Humanitární loď Ocean Viking se 182 africkými migranty, které posádka vyzvedla z člunů minulý týden ve Středozemním moři mezi Libyí, Maltou a Itálií, smí zakotvit na Sicílii. Informovala o tom v noci na pondělí agentura ANSA s odvoláním na italské ministerstvo vnitra.

Loď Ocean Viking, která pluje pod norskou vlajkou a provozují ji organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), nalodila přes dvě stovky migrantů plujících z Libye do Evropy během několika operací minulý týden. Části z nich už o víkendu povolila vylodění ve svém přístavu Malta, ostatní ale odmítla s tím, že nebyli naloděni v oblasti jejích záchranných operací.

Matteo Salvini, exministr vnitra, 14 měsíců označoval každé plavidlo s migranty za „hrozbu pro národní bezpečnost“ a odmítal ho vpustit do italských přístavů. Luciana Lamorgeseová, jeho nástupkyně, je naopak hrdá na označení „Antisalvini“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám