Hlavní obsah

Bulharsko vyhostilo dva ruské diplomaty. Prokurátoři je obvinili ze špionáže

Sofia

Bulharské ministerstvo zahraničí dalo dvěma ruským diplomatům 72 hodin na to, aby opustili zemi. Stalo se tak poté, co je prokurátoři obvinili ze špionáže, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ministerstva uvedl, že o prohlášení obou diplomatů za nežádoucí osoby bylo informováno ruské velvyslanectví v Sofii.

Dříve prokurátoři uvedli, že oba diplomaté se od roku 2016 snažili získávat od bulharských občanů utajované informace o modernizačních plánech armády a o údržbě vojenské techniky.

Rusko vyhostilo tři slovenské diplomaty

Evropa

Vyhoštění pracovali podle listu Vedomosti na obchodním zastupitelství. Ruské velvyslanectví v Sofii uvedlo, že bulharská strana nepředložila žádné důkazy, které by potvrzovaly oprávněnost vznesených obvinění.

„Neopodstatněné vyhoštění ruských diplomatů neodpovídá tradičně konstruktivnímu charakteru dvoustranných vztahů,” zdůraznilo velvyslanectví. „Bulharsko bývalo za sovětských časů nejposlušnějším satelitem Moskvy ve východní Evropě,” poznamenala agentura Reuters.

Agentura Interfax připomněla, že analogický incident se odehrál už letos v lednu, kdy bulharská prokuratura rovněž podezírala dva ruské diplomaty ze špionáže. Oba Bulharsko vypovědělo.

Moskva v obdobných kauzách reaguje recipročně, dá se tedy očekávat vyhoštění dvou bulharských diplomatů z Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám