Hlavní obsah

Bude-li Ukrajina věznit Tymošenkovou, do EU nevstoupí, pohrozil Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Země visegrádské skupiny (V4) si neumějí představit hladkou ratifikaci asociační smlouvy EU s Ukrajinou v situaci, kdy je bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ve vězení. Premiér Petr Nečas to řekl po páteční schůzce premiérů Česka, Polska a Maďarska v Praze. V4 podle něho podporuje prozápadní orientaci Ukrajiny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Představitelé zemí Visegrádské čtyřky. Zleva maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Nečas a předseda vlády Polska Donald Tusk.

Článek

"Právní stav na Ukrajině je takový, že právní systém nefunguje," prohlásil Nečas. Podle něj věznění Tymošenkové vytváří "velmi vážné otazníky" nad tím, nakolik jsou na Ukrajině dodržována základní občanská a lidská práva.

Někdejší premiérka Tymošenková byla tento týden v Kyjevě odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za údajně předražený dovoz ruského plynu v roce 2009. [celá zpráva]

Polský premiér Donald Tusk v Praze novinářům řekl, že nejdůležitějším evropským standardem je ochrana lidských a občanských práv. "Dokud bývalá premiérka sedí ve vězení, těžko zde hovořit o plnění evropských standardů ze strany Ukrajiny," podotkl Tusk. I přes dobrou úroveň přístupových rozhovorů s Ukrajinou prý budou země V4 v této otázce důsledné, neboť k tomu zavazuje i historie států V4, dodal polský premiér.

Janukovyč avizoval nižší trest

Prakticky všechny země EU označily rozsudek za popření zásad právního státu, nelichotivě se k úrovni ukrajinské justice vyjádřila Evropská komise, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Rada Evropy a Evropský parlament. Rozsudek se nelíbí ani Moskvě, označila ho za protiruský.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč - Tymošenkové rival - ale tento týden naznačil, že trest může být nakonec nižší, protože ještě běží odvolací řízení. Navíc poukázal na chystanou změnu zákona, kterou inicioval. Podle té by Tymošenková do vězení nešla.

Reklama

Výběr článků

Načítám