Hlavní obsah

Budapešťské nádraží uzavřel nález granátů z 2. světové války

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Budapešťské Západní nádraží bylo ve středu odpoledne na několik hodin uzavřeno, protože na nedalekém staveništi našli devět granátů pocházejících z druhé světové války. Jak pro agenturu MTI řekl mluvčí maďarského ministerstva obrany Gyula Harnócz, nález granátů způsobil zrušení nebo zpoždění desítek vlakových spojů.

Článek

"Některé granáty nebylo možné převážet, proto byly likvidovány na místě," dodal Harnócz. Kromě nádraží bylo uzavřeno okolí v okruhu 300 metrů, včetně důležité okružní třídy. V okolí přestaly jezdit tramvaje a doprava v této části města zkolabovala.

Loni bylo nalezeno v Budapešti několik bomb z druhé světové války. V říjnu 2008 si nález bomby z války vyžádal uzavření Margitina mostu. Civilní obrana a policie evakuovala několik desítek obyvatel z obytného domu na nábřeží. Obyvatele umístili v budově nedaleké základní školy.

V červenci 2008 vystrašila dvoutunová bomba obyvatele IX. obvodu hlavního města. Tehdy bylo evakuováno až 16 tisíc osob. Radnice dala otevřít budovy dvou základních škol, kam umístila především starší lidi a rodiny s dětmi. Asi 500 vážně nemocných bylo převezeno do nemocnic. Policie nasadila na akci 500 mužů.

Dva týdny před tím měli zase pyrotechnici v Budapešti napilno ve XIII. budapešťském obvodu, kde našli stavební dělníci 500 kilogramů těžkou bombu z války a úřady musely evakuovat přes deset tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám