Hlavní obsah

Budapešť zažila po třech dnech první klidnou noc

Novinky, Ivan Vilček, (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Noc na pátek se maďarské metropoli obešla bez výtržností. Od pondělního útoku na sídlo veřejnoprávní Maďarské televize tak Budapešť zažila první klidnou noc. Policisté zadrželi v centru města pouze šest mladíků, kteří se pokusili pokračovat v násilnostech.

Článek

Budapešťský velitel policie Péter Gergényi tvrdí, že noc byla klidná také kvůli tomu, že většina vůdců výtržností je už za mřížemi. "Necháme je trochu vychladnout," konstatoval.

Na policii se přitom snesla sprška kritiky za to, že ve čtvrtek nechala na demonstraci před parlamentem mluvit a pak v klidu odejít celostátně hledaného Györgye Budaházyho. Právě on byl jedním z nejagresivnějších útočníků na budovu Maďarské televize. [celá zpráva] Paradoxem je, že na Kossúthové náměstí byli v čase jeho projevu desítky policistů. Žádný z nich Budaházyho nepoznal a nezatkl. Když Budaházy řečnil, mluvčího policie Pétera Schöna se v živém televizním vstupu zeptali: "Víte, kdo teď řeční na tribuně za vámi?" zeptal se ho reportér v přímém přenosu. Mluvčí nevěděl, reportér mu prozradil, že je to celostátně hledaná osoba. Budaházy však po projevu zmizel v ulicích.

Před parlamentem se ve čtvrtek večer opět sešlo asi 10 tisíc lidí, kteří požadovali demisi premiéra Ference Gyurscánye. Kolem půlnoci se však v klidu rozešli.

Násilnosti v ulicích Budapešti způsobily od začátku týdne škody ve výši 150 miliónů forintů (asi 15 miliónů korun), bylo zraněno 255 lidí a policie zadržela dvě stovky výtržníků.

Demonstrace před parlamentem mají pokračovat, ale opoziční strana FIDESZ odvolala na sobotu plánovaný mítink svých příznivců. Na největším budapešťském náměstí se mělo sejít až 200 tisíc lidí. "Za současné situace je to příliš nebezpečné," odůvodnil zrušení akce místopředseda FIDESZ László Kövér. Tímto mítinkem měla vyvrcholit kampaň FIDESZ před komunálními volbami, které se v Maďarsku uskuteční prvního října. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Další srážky v ulicích Budapešti

V noci na středu došlo v ulicích Budapešti k dalším střetům mezi policií a demonstranty, kteří požadují demisi vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Nejvážnější...

Maďarský parlament v obležení

Před budovou maďarského parlamentu na budapešťském náměstí Lajose Kossutha demonstrovalo ve středu večer přes 15 tisíc lidí. Podařilo se jim překonat první...

Výběr článků

Načítám