Hlavní obsah

Budapešť přijala 300 uprchlíků z Venezuely. Vláda tvrdí, že mají maďarský původ

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Budapešť v uplynulých měsících přijala 300 uprchlíků z Venezuely, napsal server index.hu. Ministr šéf úřadu vlády Gergely Gulyás na dotaz serveru řekl, že se nejedná o žádné migranty, ale Venezuelany maďarského původu.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Venezuelany vyhání ze země hlad a bída.

Článek

Maďarská vláda při této akci spolupracovala s Řádem maltézských rytířů, který zabezpečil přesun žadatelů o azyl z Venezuely do Maďarska. Řád se k případu odmítl vyjádřit, aby neohrozil bezpečnost běženců. Server index.hu napsal, že Maďarsko zabezpečilo uprchlíkům z Venezuely letenky, ubytování a jazykové kurzy, aby se postupně mohli začlenit do společnosti.

Gulyás v této souvislosti zdůraznil, že nevidí rozpor mezi dlouhodobým odmítáním migrantů ze strany Budapešti a přijetí žadatelů o azyl z Venezuely. „Mluvíme o Maďarech a Maďary nepovažujeme za migranty. Každý Maďar má právo vrátit se domů,“ zdůraznil Gulyás.

Index.hu napsal, že v minulosti odešlo do Venezuely asi 5000 Maďarů. Většina emigrovala po druhé světové válce a část po potlačení protikomunistické revoluce v roce 1956. Zmínění žadatelé o azyl jsou potomci těchto emigrantů. „Naprostá většina žadatelů o azyl nemluví maďarsky a první slova se naučili až po příjezdu do Maďarska,“ upozornil web.

„Ve Venezuele umírají lidé, protože nejsou léky ani jídlo. Na jedné demonstraci jsem viděla, jak policisté zastřelili 16letého chlapce,“ řekla serveru dvacetiletá dívka, jejíž dědeček po druhé světové válce emigroval z Maďarska do Venezuely.

Reklama

Výběr článků

Načítám