Hlavní obsah

Brusel zvažuje, zda zavést v EU víza pro diplomaty USA

BRUSEL

Evropská komise zvažuje, zda požádá státy Evropské unie o zavedení víz pro americké diplomaty. Podle agentur mělo by jít o odvetný krok za váhání Spojených států rozšířit bezvízový styk na všechny země EU.

Článek

Při cestách do USA nepotřebují americká víza pouze "staří" členové EU s výjimkou Řeků. Podobně nejprve potřebují navštívit americký konzulát a získat víza Češi, Slováci a další nováčci s výjimkou Slovinců. Bez víz do USA tak cestují jen občané 15 z 25 zemí EU, naopak Američané k návštěvě starého kontinentu víza nepotřebují.

Ještě před prázdninami však evropská exekutiva varovala Američany, že by kvůli pokračující diskriminaci části evropských zemí mohla sáhnout k odvetným krokům. Komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová v červnu před zahraničním výborem Evropského parlamentu pohrozila "určitou reciprocitou".

Rozhodne se koncem září

Konkrétní návrhy by se však měly dostat na pořad až tento měsíc na zasedání ministrů vnitra EU. Původně tato zpráva EK měla být předložena již v červenci. USA naopak argumentují, že zrušení víz závisí na tom, jak jednotlivé země plní příslušná kritéria, například pokud jde o počet občanů, kteří zůstanou v USA i po vypršení platnosti víz.

Zatím interní zpráva ředitelství EK pro justici a vnitro kritizuje nedostatečný pokrok na cestě ke zrušení amerických víz a navrhuje, aby i američtí diplomaté museli při cestách do EU žádat o udělení víz. O tom, zda toto doporučení zůstane i ve finální verzi zprávy, však ještě bude rozhodovat 25 komisařů. Následně by se zpráva měla dostat na pořad schůzky ministrů vnitra a spravedlnosti, která se uskuteční ve Finsku 20. až 22. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám