Hlavní obsah

Britům by bylo lépe mimo EU, řekl Trump. Má prý takový pocit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Velké Británii by bylo lépe, kdyby Evropskou unii opustila. V rozhovoru pro televizi Fox News to ve čtvrtek řekl pravděpodobný kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump. Británie bude v červnu hlasovat v referendu o osudu svého členství v EU.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump

Článek

Trump dal tzv. brexit do souvislosti s migrační krizí. „Pro Evropu byla migrace děsivá věc, k lecčemus z toho přispěla sama EU,” prohlásil Trump.

„Osobně bych řekl, že bez Evropské unie jim (Britům) bude líp, ale nedávám doporučení, je to jen takový můj pocit,” konstatoval a dodal: „Já bych řekl, že by jim bylo lépe bez toho, ale musí se rozhodnout sami.“

Vysvětlil také, proč se vyjadřuje k brexitu: „Znám Velkou Británii velmi dobře, znám tu zemi velmi dobře, mám tam hodně investic.“

Trump se vyjádřil přesně opačně než před dvěma týdny stávající americký prezident Barack Obama, který řekl, že by Británie v EU měla zůstat. [celá zpráva]

Kritizoval Obamu za podporu setrvání Londýna v EU

Začátkem týdne realitní magnát kritizoval současného prezidenta Baracka Obamu za to, že podporuje britského premiéra Davida Camerona v jeho kampani, aby Británie v EU zůstala.

„Nemyslím si, že je to od něj správné,“ prohlásil Trump.

Trump přitom původně tvrdil, že nechce brexit komentovat, ačkoliv se vyjádření nevyhnul, když podle listu The Daily Telegraph prohlásil: „Nechci komentovat odchod Spojeného království, ale myslím si, že by mohli odejít.“ Tehdy se odvolal na to, co všechno slyšel v Británii, kde často pobývá, protože tam má své investice.

Trumpovo prohlášení následovalo poté, co premiér Cameron ve čtvrtek na tiskové konferenci vyjádřil úctu k tomu, co Trump dokázal v tvrdých primárkách, ale odsoudil jeho protimuslimské názory, které nesdílí.

Sporná koncepce zahraniční politiky

Trump se o zahraničních záležitostech vyjadřuje zřídka, podle kritiků vlastní zahraničněpolitickou koncepci nemá. Širší projev shrnující jeho názory na světovou politiku pronesl zatím jen koncem dubna, den po drtivém vítězství ve stranických prezidentských primárkách v pěti státech amerického severovýchodu. Tehdy se vyslovil pro narovnání vztahů s Ruskem a Čínou. Řekl, že bezpečnost země pro něj bude nejvyšší prioritou a že američtí spojenci musejí platit spravedlivou část za svou obranu, jinak s pomocí USA nemohou počítat.

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

O svém členství mají Britové rozhodnout v hlasování naplánovaném na 23. června. Dosavadní průzkumy ukazují, že výsledek by měl být velmi těsný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám