Hlavní obsah

Britští poslanci se radili, jak vystrnadit Mayovou z úřadu premiérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zhruba pět desítek britských poslanců, kteří podporují odchod své země z EU, se radilo, jakým způsobem a kdy by mohli dostat Theresu Mayovou z křesla premiérky. Napsal to server BBC. Schůzky se ale neúčastnily klíčové postavy konzervativní strany jako bývalí ministři pro brexit David Davis či zahraničí Boris Johnson.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Na schůzce se podle BBC sešli poslanci z Evropské výzkumné skupiny (ERG), která sdružuje zastánce důsledného odchodu Británie z EU. Otevřeně přitom hovořili o budoucnosti premiérky Mayové.

Podle britské veřejnoprávní stanice zaznívala mimo jiných slova jako „všichni, které znám, říkají, že musí jít“, „(Mayová) je katastrofální“ či „takhle to už nemůže pokračovat“. Na schůzce ovšem podle BBC zazněl i názor, že vyměnit premiérku nyní „je hloupý nápad“.

Spekulace o výměně v křesle ministerského předsedy je tak trochu jako počasí, také je to rys britského života, komentovalo BBC Radio 4 Dnes.

Chyběla řada klíčových jmen

Podobné informace se objevují od loňského června, kdy se konaly předčasné volby. Ty vyvolala šéfka britské vlády ve snaze upevnit svou pozici při jednáních o brexitu, ale volby nakonec dopadly pro konzervativce neúspěchem. Mayová musela vytvořit menšinovou vlády s podporou severoirské Demokratické unionistické strany (DUP).

Politický redaktor BBC Norman Smith upozornil, že je potřeba zvážit, jaký měla schůzka ve skutečnosti význam. Neúčastnili se jí totiž přední postavy konzervativní strany z tábora příznivců tvrdého brexitu jako Jacob Rees-Mogg, Owen Paterson či Iain Duncan Smith. Nebyli na ní ani bývalí ministři pro brexit David Davis a zahraničí Boris Johnson.

Navíc Davis či přední zastánce brexitu, konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg jsou pro setrvání Mayové v úřadu premiérky.

Na základě stranických pravidel by se o setrvání Mayové ve funkci mohlo hlasovat v případě, že by premiérce vyjádřilo nedůvěru 15 procent poslanců. V současnosti by jich tak muselo nedůvěru vyjádřit 48, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám