Hlavní obsah

Britští konzervativci uhájí vládu, ale nebudou mít většinu, vyplývá z odhadů

Londýn
Aktualizováno

Konzervativní strana britské premiérky Theresy Mayové uhájí v předčasných parlamentních volbách pozici nejsilnější strany, ale nezíská dost hlasů pro to, aby měla parlamentní většinu. Vyplývá to z průzkumu agentur Ipsos MORI a Gfk zveřejněného ve čtvrtek po uzavření volebních místností v Británii.

Foto: ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Podle průzkumu získají konzervativci v 650členném parlamentu 314 křesel. To je oproti dosavadním 330 mandátům propad, který navíc nestačí na utvoření parlamentní většiny, takže Mayová bude může vést menšinovou vládu, anebo bude muset hledat koaličního partnera. K získání většiny by vítěz potřeboval alespoň 326 křesel ve sněmovně.

Premiérka Mayová přitom v dubnu vyhlašovala předčasné volby s odůvodněním, že chce silnější mandát a pevnější pozici v parlamentu pro jednání o brexitu. Ta mají začít za deset dnů.

S kým?

Konzervativcům by se teoreticky podle výsledků průzkumu nabízeli jako partneři liberální demokraté, kteří s nimi už vládli mezi lety 2010 a 2015. Průzkum jim totiž přisuzuje zisk 14 parlamentních křesel. Situaci ale komplikuje skutečnost, že předseda strany Nick Clegg poslanecký mandát neobhájil. Liberální demokraté posílili, po minulých volbách měli jen osm poslanců.

Anketa také potvrdila růst opozičních labouristů, což naznačovaly předvolební průzkumy. Odhad uvádí, že budou mít 266 poslanců, přičemž dosud jich měli 232.

Kdo naopak výrazně ztratil, je Skotská národní strana Nicoly Sturgeonové. Průzkum jí přisoudil 34 míst v parlamentu namísto dosavadních 56.

Do parlamentu se podle ankety dostanou ještě další strany včetně jednoho poslance za zelené. Euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) neuspěla, tvrdí průzkum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám