Hlavní obsah

Britský Scotland Yard zabránil atentátům na letadla

– LONDÝN

Britská policie v noci na čtvrtek zabránila chystanému teroristickému útoku na letadla, která měla letět z Británie do USA. V Londýně a v Birminghamu bylo zadrženo 25 podezřelých, z nichž 21 je ve vazbě. Televize Sky News uvedla, že zatčení jsou mladí Britové pákistánského či jihoasijského původu. Terčem útoků mělo podle ní být až dvacet letadel. BBC uvedla, že teroristé měli spadeno na 10 letadel.

Článek

Ministr vnitra John Reid prohlásil, že terčem nebylo jen jedno letadlo. Podle Sky News měla být terčem útoků letadla šesti různých leteckých společností.

"Panuje přesvědčení, že cílem (podezřelých) bylo odpálit nálože propašované na palubu letadla v příručních zavazadlech. Myslíme si, že tyto útoky mohly částečně mířit na lety ze Spojeného království do Spojených států," uvádí se v prohlášení metropolitní policie.

Podle Scotland Yardu měly být nálože odpáleny na palubě letícího stroje. Policisté však neuvedli, o jaký spoj nebo spoje se mělo jednat, ani z kterého letiště měl letoun odstartovat. "Další informace poskytneme tak brzy, jak bude jen možné," sdělil policejní mluvčí.

"Nočním zatýkáním vyvrcholila velká operace proti teroristům, která zabrala několik měsíců," uvedl Scotland Yard a dodal: "Byla to významná operace, u které je nevyhnutelné, že bude dlouhá a komplexní."

Heathrow je uzavřeno pro přilétající spoje

Britské bezpečnostní síly zvýšily stupeň ohrožení na "kritický", tedy nejvyšší na pětistupňové škále, což znamená bezprostředně očekávaný útok. Na londýnském letišti Heathrow platí zvýšená bezpečnostní opatření. Letiště  bylo dopoledne uzavřeno pro všechny lety, které ještě nebyly ve vzduchu. Manchesterské letiště je otevřeno, ale u všech přilétajících letů se očekává tříhodinové zpoždění.

Německá letecká společnost Lufthansa, francouzská Air France, řecká Olympic Airlines, britská British Airways, španělská Iberia, italská Alitalia a nizozemská KLM se rozhodly zrušit všechny do Velké Británie do čtvrtečního poledne. Zrušeny jsou též všechny lety z Bruselu. 

Nejvyšší stupeň ohrožení vyhlásily také Spojené státy, týkají se však jen letů z Británie. V USA nebyla zjištěna teroristická hrozba.

Mimořádná opatření se týkají také všech pasažérů mezinárodních letů.

Cestující si nesmějí vzít na palubu žádná příruční zavazadla ani neprůhledné igelitové tašky. Povoleny jsou pouze peněženky a tašky na doklady ve stejné velikosti. Vzít si mohou také léky a kojeneckou výživu, pokud letí s miminky.

Řada pasažérů však neodletěla, v Heathrow se tvořily ohromné fronty, protože není možné cestující všechny zkontrolovat.

Anketa

Myslíte si, že je létání nebezpečné kvůli teroristické hrozbě?
ano
69,1 %
ne
30,9 %
Celkem hlasovalo 7137 čtenářů.

LETIŠTĚ HEATHROW

Letiště je evropskou jedničkou a světovou trojkou mezi letišti podle počtu cestujících. Každý rok odbaví více než 67 miliónů cestujících a přistanou na něm letadla více než 88 aerolinií. Ty své cestující rozvážejí do 186 destinací, z nichž nejčastější je New York. Heathrow je samo o sobě městem, ve kterém pracuje na 68 tisíc lidí.

Letiště má pět terminálů, čtyři osobní a jeden nákladní, šestý je ve výstavbě (měl by být hotov v polovině roku 2008). Je tu více než 500 check-inů, 48 000 metrů čtverečních nákupní plochy a téměř 35 000 parkovacích míst. V prostorách Heathrow může parkovat až 264 letadel.

ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám