Hlavní obsah

Britský poslanec Robinson měl spolupracovat s StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson špehoval pro Československo. Tvrdí to podle listu Mail on Sunday zpravodajské dokumenty československé Státní bezpečnosti (StB). Osmdesátiletý Robinson však takovéto obvinění odmítá.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britští poslanci (ilustrační foto)

Článek

Z dokumentů podle listu Mail on Sunday vyplývá, že Robinson v letech 1966 až 1969 předal komunistickému Československu desítky zpráv, včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních. Zároveň prý přijal dary, jejichž hodnota by dnes přesahovala 12 000 liber (zhruba 350 000 Kč).

Dokumenty z pražského archivu podle listu rovněž tvrdí, že Robinson v té době připouštěl, že je „zapleten do špionáže” a že by v případě dopadení byl „poslán do vězení”.

Robinson měl podle dokumentů blízký vztah s Karlem Pravcem, bývalým šéfem kanceláře StB na londýnské ambasádě. Tomu je nyní 88 let a žije v New Jersey. Dokumenty rovněž hovoří o údajných Robinsonových kontaktech s agenty někdejší sovětské tajné policie KGB, píše Mail on Sunday.

Robinson však nyní prostřednictvím svých právníků odmítl jakékoliv pochybení. „Nikdy nepředával důvěrné vládní dokumenty či informace žádnému zahraničnímu agentovi a neměl k takovýmto materiálům přístup,” uvedli právníci.

Bulvární deník The Sun loni přinesl zprávu, že šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se v 80. letech nejméně třikrát setkal s příslušníkem StB. Corbyn uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za československého diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám