Hlavní obsah

Britský parlament uctil zavražděnou poslankyni

– Londýn

Britský parlament vzdal v pondělí úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové, kterou útočník minulý týden napadl v jejím volebním obvodě. Podle šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna je stále pravděpodobnější, že šlo o politicky motivovaný útok.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron (vlevo) a lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn odcházejí na mši do kostela.

Článek

Premiér David Cameron vyzval, aby se zákonodárci sjednotili tváří v tvář nenávisti, která stála jejich kolegyni život. Předseda Dolní sněmovny John Bercow pak označil napadení Coxové za útok na svobodu.

Jedenačtyřicetiletá Coxová podlehla v pátek vážným zraněním, která jí způsobil 52letý muž v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem.

Z vraždy je obviněn Thomas Mair, který v pondělí prostřednictvím videokonference absolvoval druhé slyšení před soudem. Během krátkého jednání jeho advokát nevznesl žádost o propuštění na kauci a útočník, který dříve sám sebe označil za „politického aktivistu”, nevypovídal. V sobotu Mair během prvního jednání soudu na žádost, aby uvedl své jméno, odvětil, že se jmenuje „smrt zrádcům, svoboda Británii”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku na Coxovou zadržela policie podezřelého mužeVideo: Reuters

Na politické souvislosti vraždy ukazují i svědectví, podle nichž útočník křičel Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Představitelé hnutí se od vraždy distancovali. Coxová podporovala setrvání Británie v Unii.

„Její komunita a celá Británie teď společně truchlí a společně odsuzuje nenávist, která stála za její smrtí, jež se stále více jeví být činem extrémního politického násilí,” řekl v Dolní sněmovně Corbyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám