Hlavní obsah

Britský parlament odklepl Mayové žádost o odklad brexitu do 30. června

– Londýn

Britský parlament odsouhlasil v úterý večer žádost premiérky Theresy Mayové o odklad brexitu do 30. června. Pro návrh hlasovalo 420 poslanců, proti bylo 110 hlasů, napsala agentura DPA. O žádných pozměňovacích návrzích poslanci dál nehlasovali.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britský parlament s vlajkou Evropské unie

Článek

Vláda musela věc poslancům předložit poté, co parlament v pondělí schválil zákon, který mu umožnil premiérčinu žádost, kterou přednesla Evropské unii, přezkoumat a případně pozměnit.

Foto: Handout, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (vlevo) a britská premiérka Theresa Mayová

Ministerská předsedkyně jednala v úterý, den před summitem EU, o situaci kolem britského odchodu z unie a prodloužení lhůty pro brexit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a také francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Zatím není jasné, s jakým výsledkem jednání skončila. Zatím platí, že Británie má opustit unii 12. dubna, tedy tento pátek.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Theresa Mayová a Emmanuel Macron

O požadavku na prodloužení termínu odchodu Velké Británie z Evropské unie by měli rozhodnout ve středu lídři zemí Evropské unie. Jak uvádějí diplomatické kruhy, panuje shoda, že by se termín brexitu měl odložit, není ale jasné, na jak dlouho.

Předseda Evropské rady Donald Tusk se domnívá, že odložení brexitu do 30. června by jen zvyšovalo riziko dalších žádostí a mimořádných summitů. Je spíše pro odklad v délce jednoho roku.

Britský parlament v hlasování třikrát odmítl schválit brexitovou dohodu, kterou vyjednala premiérka Mayová s Evropskou unií. Vždy to ztroskotalo na odporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), ale i euroskeptických konzervativních poslanců sdružených ve skupině ERG.

Odejít z EU bez dohody ale britský parlament nechce, zákon proto dává poslancům možnost zavázat Mayovou, aby vyjednala odklad brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám